Argos

Heibel op Almeerse IC bedreigde patiëntveiligheid

‘Wildwest-geneeskunde’, zo noemen verpleegkundigen de zorg die ze tot voor kort leverden op de intensive care afdeling van het Flevoziekenhuis in Almere. Nauwelijks overleg tussen specialismes, complexe behandelingen die zonder begeleiding van een intensivist werden uitgevoerd en artsen die bij spoedgevallen niet naar het ziekenhuis wilden komen.

De lijst met gedocumenteerde gebreken is lang, blijkt uit een intern rapport in handen van Argos. Een gedetailleerde beschrijving van een ernstige crisis op de IC, op het hoogtepunt van de coronapandemie. Hoewel de situatie sindsdien is verbeterd, hebben verpleegkundigen van de IC-afdeling alle vertrouwen verloren in het ziekenhuisbestuur. Ze willen dat de raad van toezicht en de inspectie harder ingrijpen.

Hoe kon de intensive care van een middelgroot ziekenhuis afzakken tot een afdeling waar de patiëntenzorg zo ernstig in gevaar kwam dat de IC eigenlijk dicht moest, maar vanwege de covid-crisis toch openbleef? Waar mogelijk patiënten onnodig zijn overleden en meldingen over medische incidenten niet goed zijn afgehandeld. Waar de groep van intensivisten als eenheid ‘ernstig disfunctioneert’ en waar zelfs de meest basale omstandigheden ontbraken die voor Nederlandse intensive care afdelingen gelden.

Zaterdag 2 april, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Jan Klein

 emeritus-hoogleraar veiligheid in de zorg, verbonden aan de TU Delft.

Jan Bakker

hoogleraar intensive care geneeskunde. Verbonden aan het ErasmusMC, New York University en Columbia University in New York en de Katholieke Universiteit in Santiago, Chili.

achtergrondverhalen

Crisis op IC-afdeling Flevoziekenhuis

De patiëntveiligheid op de intensive care van het Flevoziekenhuis in Almere is vorig jaar zo ernstig in gevaar geweest, dat de afdeling eigenlijk had moeten sluiten. Dit blijkt uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport dat in handen is van Argos. 

Blinde vlekken bij onderzoek naar medische missers

Bij het overgrote deel van medische calamiteiten doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geen eigen onderzoek naar de oorzaak. Slechts drie tot vier procent wordt door een onafhankelijke commissie beoordeeld. 

De strijd om IC-bedden

De dag waarop Nederland twee coronapatiënten per helikopter naar Duitsland overplaatste, telde Nederland 125 onbezette IC-bedden. Hoe zit dat?