onderzoeksjournalisten over het vak

Luizen in de Pels: Marcel Haenen

Al bijna veertig jaar schrijft hij voor NRC: onthullingen over de IRT-affaire, het drugs-imperium van Desi Bouterse, discriminatie bij de politie en de omstreden liefdesaffaire bij het openbaar ministerie, die de top van de organisatie in grote verlegenheid bracht. Marcel Haenen geldt als een van de best ingevoerde journalisten op het gebied van politie en justitie.

Haenen moet het daarbij niet hebben van langdurig archiefonderzoek of ingewikkelde Wob- of Woo-verzoeken. Liever vertrouwt hij op zijn deskundigheid als beroeps-ouwehoer. Bellen, babbelen, lunchen: dankzij voortdurend contact met de juiste mensen, komt hij te weten wat voor veel anderen verborgen blijft.

Hoe krijgt hij zijn bronnen aan de praat? Wat zijn z’n drijfveren? Komt het nog goed met de bestrijding van de misdaad? Maar natuurlijk ook: wat is zijn favoriete pinguïn? Want naast justitie-verslaggever is Haenen vooral ook ‘pinguïn-professor’ – en altijd startklaar om een enthousiast exposé over die ontroerende zwemvogel te geven.

Zaterdag 13 augustus, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Luizen in de Pels: Misha Wessel en Thomas Blom

Het onderzoeksjournalistenduo Misha Wessel en Thomas Blom maakte onthullende portretten over de oud-premiers Lubbers en Kok, maar ook een documentaire over doping in de Tour de France van 1998 toen de TVM-ploeg van Cees Priem uit de strijd werd gehaald.