Argos

Het bewijs tegen Jos B.

Begin dit jaar werd Jos B. tot 16 jaar cel veroordeeld voor het misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen. De voorlopige apotheose in een cold case die Nederland meer dan 23 jaar in zijn greep hield. Maar is het bewijs tegen B. wel voldoende voor een veroordeling? Wetenschappers uiten stevige kritiek in Argos.

De bewijsmiddelen die in de strafzaak-Nicky Verstappen zijn gebruikt om Jos B. te veroordelen, bewijzen niet dat hij de dader is. Ze passen even goed bij een alternatief scenario waarin Jos B. onschuldig is en de werkelijke dader moet worden gezocht onder de toenmalige leiders van het zomerkamp waar Nicky om het leven kwam. Andere bewijsmiddelen passen zelfs beter bij dat onschuldscenario, maar die zijn tijdens de strafzaak tegen Jos B. niet of nauwelijks aan de orde gekomen.

Dit zeggen emeritus hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen en oud-advocaat Leonie Ebbekink zaterdag in Argos. Van Koppen en Ebbekink bestudeerden samen met rechtspsycholoog en universitair docent strafrecht Robert Horselenberg het complete dossier in de zaak-Verstappen. Het onderzoek verschijnt vandaag in boekvorm, onder de titel De fietser op de hei.
 

Zaterdag 30 april, 14 uur, NPO Radio 1

Cover van het boek De fietser op de hei

Een schets van de opstelling van de tenten op het zomerkamp van Nicky Verstappen

De drie deskundigen uiten scherpe kritiek op het openbaar ministerie en de rechters die de strafzaak tegen Jos B. hebben behandeld. ‘Wij doen geen uitspraak over de vraag of deze man terecht of onterecht veroordeeld is’, zegt Peter van Koppen. ‘Maar wel over de vraag: heb je nou je werk gedaan, als rechter? En het antwoord is: dat heeft het hof niet gedaan.’

Jos B. werd begin dit jaar in hoger beroep door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf wegens de vrijheidsberoving, het plegen van ontucht en doodslag op Nicky. Eerder legde de rechtbank Limburg hem 12,5 jaar cel op. B. is tegen het vonnis van het Hof in beroep gegaan. 

 

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Leonie Ebbekink

jurist en oud-advocaat

Peter van Koppen

Emeritus hoogleraar rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Maastricht

Gerald Roethof

Advocaat van Jos B. 

achtergrondverhalen

Medialogica over de zaak Nicky Verstappen

Het OM en de politie brengen het DNA-verwantschapsonderzoek zo goed aan de man dat meer dan 16.000 burgers vrijwillig hun DNA afstaan. Hoe hebben ze dat gedaan? Wat is daarbij de rol van de media? En zijn journalisten kritisch genoeg op deze recherchekundige tool waarbij hulp van media en burgers noodzakelijk is?

Dr. Bones

Dr. Bones is een driedelige podcastserie over een serieleugenaar die leugen op leugen stapelt: van internationaal bekroond tennisser tot luitenant-kolonel. Uiteindelijk geeft hij zichzelf de titel 'forensisch patholoog', een beschermd beroep waar je meer dan tien jaar voor moet studeren.

De moord op Patrick

Op tweede kerstdag 2002 wordt een 36-jarige tennisleraar ‘s ochtends dood gevonden in zijn appartement in Heerlen. Hij is vermoord.