Argos

Jezidi trauma’s onbehandeld

Islamitische Staat mag dan zijn verdreven, voor de overlevenden in Sinjar beheerst het schrikbewind nog altijd hun leven. Veel Jezidi vrouwen en meisjes zijn jarenlang vastgehouden als sexslaaf van IS’ers en kampen met ernstige trauma’s. In de vluchtelingenkampen zijn nauwelijks psychologen en traumaspecialisten.

Journalist Thijs Broekkamp reisde voor Argos naar Noord-Irak. Hoe staat het er met de wederopbouw, bijna acht jaar na de massamoord op de berg Sinjar? En wordt het geld dat Nederland en andere landen sturen voor ontwikkelings- en traumahulp goed besteed?

Ook kijken we naar onze buurlanden Duitsland en Frankrijk, die een speciaal humanitair hulpprogramma zijn gestart. Omdat in het gebied te weinig professionele hulp aanwezig is, worden ernstig getraumatiseerde Jezidi’s hier in Europa behandeld. Het Nederlandse kabinet heeft tot nu toe geweigerd zo’n programma te starten, omdat ons land via de VN-organisatie UNHCR al vluchtelingen opvangt die in de eigen regio van zorg verstoken zijn. 
 
In de studio reageert Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid SP.

Dit is het tweede deel in een serie over het lot van Jezidi-overlevenden in Sinjar. Afgelopen januari stonden we in Argos-stil bij de zoektocht naar Nederlandse daders van de genocide. Wie stelt de getuigenissen van Jezidi’s veilig?

Zaterdag 14 mei, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Khalid Barkat

Jezidi activist 

Sayfi

slachtoffer van IS

 

Dr. Mamou Othman

hoogleraar traumapsychotherapie 

 

Dr. Jan Kizilhan

pschyoloog

 

achtergrondverhalen

De reis van Khalid Barkat

Khalid Barkat ontvluchtte op 16-jarige leeftijd het geweld in Sinjar, Noord-Irak. Eind 2021, bijna acht jaar na de massamoord op de Jezidi's door terreurbeweging Islamitische Staat, reist Khalid terug naar zijn geboortegrond. Hij wil met eigen ogen zien hoe het de bevolking vergaat nu IS uit de streek verdreven is. Komen de miljoenen van Westerse landen wel terecht bij de mensen die het hardst nodig hebben? En hoe staat het met de verwerking van de vaak ernstige trauma's waar de vrouwen en meisjes mee kampen, als gevolg van de periode waarin zij werden ontvoerd en tot slaaf gemaakt door IS-strijders?

'Onderzoek naar Nederlandse IS’ers te terughoudend'

De grondleggers van het Team Internationale Misdrijven (TIM), voormalig staatssecretaris van Justitie Fred Teeven en oud-teamleider Martijn van de Beek, zijn kritisch over de werkwijze van het TIM op dit moment. Zij zeggen dat de politie en het openbaar ministerie veel meer kunnen doen om Nederlandse IS-verdachten te vervolgen voor misdrijven tegen de Jezidi-bevolking.