Argos

Nog steeds veel meldingen over grensoverschrijdend gedrag in jeugdzorg

In de Tweede Kamer heerst grote verontwaardiging over de honderden kinderen die weggehaald zijn bij gedupeerden van de toeslagenaffaire. Maar wat gebeurt er met kinderen nadat ze eenmaal uithuisgeplaatst zijn? Wordt er dan goed voor ze gezorgd en zijn ze veilig?

Argos vroeg bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) recente cijfers op van meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg. De aantallen zijn ‘schokkend’ volgens hoogleraar Micha de Winter, die in de uitzending reageert op onze bevindingen. De Winter publiceerde in 2019 een onderzoeksrapport over fysiek, psychisch of seksueel geweld in de jeugdzorg tussen 1945 en 2019.

Zijn commissie concludeert daarin dat signalen van 'systematisch geweld' de Inspectie wel bereikten, maar dat daarop onvoldoende werd gereageerd. Is het toezicht sinds het verschijnen van het rapport verbeterd?

Zaterdag 14 mei, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Micha de Winter

hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van de Commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg.

Selini Roozen

inspecteur en projectleider seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Claudia Heikoop

afdelingsmanager Jeugd bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

achtergrondverhalen

Dossier: de weglopers

De deuren zijn op slot en op de hekken zit prikkeldraad. In gesloten jeugdzorg verblijven kinderen omdat ze moeten worden beschermd tegen zichzelf of de buitenwereld. Toch zijn er weglopers.

Stella's sterrenhemel

Hoe is het voor een kind om uithuisgeplaatst te worden? Stella was tien jaar oud, toen ze weg werd gehaald van haar moeder en haar oudere broer. Ze kwam terecht in een instelling tussen veel oudere kinderen en had het er moeilijk. ‘Ik moest me er letterlijk invechten.’