Argos

Een levensgroot geschenk: orgaandonatie na euthanasie

In de zomer van 2020 ging de veelbesproken nieuwe donorwet in. Mensen die hun keuze niet bij de overheid opgeven zijn automatisch donor. Ondanks een recordaantal orgaandonaties is de wachtlijst nog lang. Afgelopen jaar overleden er 292 mensen die op de wachtlijst stonden.

Een productie van: Hansje van de Beek

Een manier om donor te worden die onderbelicht is, is orgaandonatie na euthanasie. Deze vorm komt heel weinig voor. Vorig jaar waren er 13 mensen die hun organen doneerden na hun gekozen levenseinde, een fractie van alle euthanasiegevallen. Maar als alle geschikte mensen hun organen zouden afstaan, zou er binnen een jaar geen wachtlijst meer bestaan. In Argos onderzoeken we waarom de theorie zo ver van de praktijk ligt.

Zaterdag 4 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Het verhaal van Martijn

In de uitzending bespreken de artsen het verhaal van Martijn. Een man van 45 jaar die vanwege zijn psychisch lijden niet meer wilde leven, maar graag zijn organen wilde doneren. De Volkskrant maakte eerder een reportage over zijn verhaal. 

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Jan Bollen

Anesthesioloog, gepromoveerd op orgaandonatie na euthanasie

Radboud Marijnissen

Psychiater en hoofd patiëntenzorg in het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen 

Walther van Mook

Internist-intensivist in het Maastricht UMC+

Nathalie van Dijk

Anesthesioloog-intensivist in het Maastricht UMC+

Hansje van de Beek

Onderzoeksjournalist bij Argos

wetenschappelijke artikelen

Burden of organ donation after euthanasia in patients with psychiatric disorder

Wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, uitgevoerd door Gwendolyn Maes, Radboud Marijnissen, Jan Bollen en Richard Oude Voshaar

Organ Donation After Euthanasia in Patients Suffering From Psychiatric Disorders: 10-Years of Preliminary Experiences in the Netherlands

Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door Nathalie van Dijk, Paulan Stärcke, Wim de Jongh en Nichon E. Jansen

achtergrond

Geen tijd om te wachten op euthanasie

Steeds meer mensen in Nederland willen euthanasie en dat zorgt voor problemen. Op papier is alles goed geregeld, maar in de praktijk moeten mensen vaak langer wachten dan hen lief is.

‘Een doodswens hoeft geen euthanasiewens te zijn’

Het aantal euthanasieverzoeken neemt toe in Nederland. Patiënten die psychisch lijden en een doodswens hebben, moeten bij het Expertisecentrum Euthanasie (EE) gemiddeld twee jaar wachten op hulp. Maar een klein groepje artsen wil euthanasie bij deze groep uitvoeren. Ethicus Rosalie Pronk deed onderzoek naar euthanasie in de psychiatrie.

HUMAN: Karo wil goed dood

Karo (29) uit Beverwijk heeft een complexe posttraumatische-stressstoornis (cptss) en is uitbehandeld. Haar psychisch lijden is uitzichtloos en ondraaglijk, verder leven wil ze niet meer. Daarom is ze een euthanasietraject gestart. Xena Maria Evers volgde haar in de laatste maanden richting haar zelfgekozen dood.