Argos

Hoofdpijndossier hypotheekrenteaftrek

Argos

Hoofdpijndossier hypotheekrenteaftrek

Staatssecretaris Vermeend van Financiën (PvdA) presenteerde op donderdag 11 december 1997 zijn ontwerp voor een nieuw belastingstelsel. Enkele weken daarvoor al lieten de Tweede Kamerfracties van VVD en CDA weten, helemaal niets te voelen voor het plan om de hypotheekrente-aftrek voor het tweede huis af te schaffen. Blijft Vermeend toch vasthouden aan dit plan? En komt op termijn, door de in de Europese Unie afgesproken harmonisatie van de belastingstelsels, ook de hypotheekrente- aftrek voor het eerste huis op de helling? In Argos een debat met: Piet Eichholtz, hoogleraar bouw- en vastgoed-economie in Amsterdam en Maastricht; Gerrit Terpstra, woordvoerder namens de Tweede Kamerfractie van het CDA; en dhr. Bos, lid van de Raad van Bestuur van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (BNG) en tevens directeur van Bouwfonds Hypotheken BV.

-------
In Argos een discussie over de belastingvoorstellen van staatssecretaris Vermeend van Financiën, waarin onder meer de hypotheekrente-aftrek voor het tweede huis wordt afgeschaft.
Discussiedeelnemers:
- hoogleraar bouw- en vastgoedeconomie Eichholtz van de Universiteit van Amsterdam en Maastricht;
- D66-Kamerlid Ybema die tevens voorzitter is van de commissie Financiën van de Tweede Kamer;
- CDA-Kamerlid Terpstra die tevens fractiewoordvoerder is op dit gebied;
- bestuurslid Bos van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (BNG) die tevens directeur is van Bouwfonds Hypotheken BV.
Voorafgaand aan de discussie een reportage waarin de verslaggever (RvM) met Thijs Kramer van de Zeeuwse Milieufederatie een bezoek brengt aan het Zwin, waar veel recreatiewoningen zijn gebouwd.
Met historische geluidsfragmenten.

----------
Inleidende teksten:

Hans Wiegel, vicepremier in 1979, op de bres voor de huizenbezitter.
Geen onderwerp is zo emotioneel geladen als de aftrek van hypotheekrente.
Elke keer weer blijkt het thema dynamiet te zijn.

Kamerleden die de aftrek ter discussie durven te stellen worden teruggefloten. De D'66 Kamerleden Jeekel en Giskes overkwamen recent dat lot. Het CDA-kamerlid Hillen die het taboe doorbrak werd haastig gemaand zijn mond te houden.
Ook het PvdA-Kamerlid Rik van der Ploeg die een discussie wilde over het fiscale walhalla van de huizenbezitter, werd door zijn fractie de mond gesnoerd.
'De aftrek van de hypotheekrente is op het koninklijk huis na het grootste politieke taboe,' concludeerde hij achteraf.
Praten over beperking van renteaftrek staat voor Kamerleden ongeveer gelijk aan politieke zelfmoord.

Gisteren was het weer spannend. Toen presenteerden minister Zalm en staatssecretaris Vermeend van financiën hun ideeën over het belastingstelsel na 2001.
Nog maar een paar maanden geleden had Vermeend de euvele moed om de aftrek van hypotheekrente op het tweede huis aan de orde te stellen. Die zou moeten verdwijnen. Maar ook dat gebeurt niet. Er verandert vrijwel niets, zei minister Zalm gisteren tegen Argos:

Argos gaat vandaag over het taboe van de aftrek van hypotheekrente. Zo meteen een discussie met Kamerleden, het bouwfonds Nederlandse gemeente en een hoogleraar.
Maar eerst gaan we naar Zeeland, waar dankzij de fiscale voordelen, de recreatieparken met tweede woningen de achterliggende jaren de grond uit schoten. U hoort Rudie van Meurs met Thijs Kramer van de Zeeuwse milieufederatie.

advertentie