Argos

Zwart geld (deel 2)

Argos

Zwart geld (deel 2)

De Duitse FIOD deed vorige week een inval bij de Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland. Als onderdeel van een operatie om de grootscheepse belastingontduiking op te sporen, die verloopt via filialen van de grote Duitse banken in landen zoals Luxemburg en Zwitserland. Ook alle gerenommeerde Nederlandse banken hebben vestigingen in die landen. De vraag is of die net zo'n rol spelen als de Duitse filialen, maar dan bij ontduiking van de Nederlandse fiscus. Argos deed al eerder onderzoek naar de belastingmoraal van de Nederlandse banken in den vreemde en komt nu met nieuwe feiten. Hoe gemakkelijk kun je zwart geld kwijt bij Nederlandse banken in Zürich of Luxemburg?

-----
In Argos een vervolg op de Argos-uitzending van 03-04-1998 over de wijze waarop filialen van Nederlandse banken in het buitenland omgaan met grote hoeveelheden geld die Nederlanders bij hen onderbrengen. Aanleiding is de inval die de Duitse FIOD deed bij de Deutsche Bank, de grootste bank in Duitsland, in het kader van het opsporen van grootscheepse belastingontduiking.
Deze Argos bestaat voor een groot deel uit een herhaling van de uitzending van 03-04-1998, aangevuld met fragmenten uit nieuwsuitzendingen van de Duitse radiozender WDR en een verslag door radiocorrespondent Willem Beusekamp over de inval bij de Deutsche Bank.
Ook doen de programmamakers opnieuw een poging een geheime rekening te openen bij vestigingen van de Rabobank en de ING in Luxemburg. Het programma wordt afgesloten met een vraaggesprek hierover met directeur Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken, waarin deze tevens ingaat op de advertenties van Nederlandse banken voor het onderbrengen van geld in het buitenland.

advertentie