Argos

Kunnen Bosnische vluchtelingen terug?

Argos

Kunnen Bosnische vluchtelingen terug?

Argos over het terugkeerbeleid voor Bosnische vluchtelingen in Nederland. Het programma geeft een reconstructie van de verschillende stadia van het beleid voor en na het Dayton-vredesakkoord in november 1995, waaruit blijkt dat dit beleid inconsequent is en rechtsongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast wordt ingegaan op het regeringsbesluit op initiatief van D66-Kamerlid Dittrich om Bosnische vluchtelingen met een A-status terug te sturen, en op de kwestie van CDA-Kamerlid De Milliano die zich naar aanleiding van dit besluit distantieerde van zijn eigen partij en uiteindelijk aftrad. Asieljurist Thijs Arts belicht vanuit het asielzoekerscentrum in Zevenaar de gevolgen van het wisselvallige regeringsbeleid voor de vluchtelingen.
Aansluitend een discussie tussen Goran Trkulja, een Bosnisch-Servische journalist en voormalig adjunct-hoofdredacteur van een Servische krant, GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema en journalist Rudie van Meurs over de bezorgdheid van GroenLinks over de vluchtelingen met een voorlopige verblijfsvergunning en de kritiek op het regeringsbeleid, over het dilemma voor vluchtelingen tussen in Nederland blijven of teruggaan naar hun land van herkomst, en over de onmogelijkheid om voorwaardelijk terug te keren.
Het programma bevat historische geluidsfragmenten en een stemfragment van VVD-Kamerlid Rijpstra naar aanleiding van de kwestie-De Milliano.

advertentie