Argos

Welkom in Nederland

Argos

Welkom in Nederland

Hoe gastvrij is Nederland eigenlijk nog? Regelmatig wordt buitenlanders, die voor vakantie, familiebezoek, een congres of zaken naar Nederland willen komen, een visum geweigerd. Soms moeten Nederlanders zich in allerlei bochten wringen om hun gasten uiteindelijk hier te krijgen. Dit, terwijl steeds meer Nederlanders over de wereld uitzwermen op zoek naar exotisch avontuur. Advocaten luiden in Argos de noodklok over de werkwijze van Nederlandse ambassades in een aantal Aziatische en Afrikaanse landen.

Argos over de geringe gastvrijheid van Nederland. Terwijl steeds meer Nederlanders over de wereld uitzwermen, weigert Nederland regelmatig een visum aan buitenlanders die voor vakantie, familiebezoek, een congres of zakenreis naar Nederland willen komen. Het restrictieve beleid na het ingaan van het Verdrag van Schengen speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast zou er ook sprake zijn van corruptiepraktijken bij Nederlandse ambassades in het buitenland.
Vraaggesprekken in de reportage hierover met:
- Joanka Prakken, die haar Armeense vriendin niet naar Nederland kan laten komen;
- advocaat Marcel Reurs over een aantal gevallen die hij in behandeling heeft en het Verdrag van Schengen, dat volgens hem de oorzaak is van de problemen;
- ambtenaar Boere van het Ministerie van Landbouw die voor zijn werk regelmatig collega's uit Moskou over wil laten komen (telefonisch);
- ombudsman Oosting die ingaat op een aantal klachten;
- advocaat Frits Koers, die ingaat op de corruptie bij Nederlandse ambassades;
- advocaat Tjebbes (telefonisch), die ingaat op de corruptie bij Nederlandse ambassades.
De reportage bevat geluidsfragmenten uit video's voor vakantiebestemmingen, fragmenten uit gesprekken met personen die niet op de radio wilden komen en een voorgelezen fragment uit een reactie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op het programma. De reportage wordt afgesloten met een vraaggesprek met PvdA-Kamerlid Apostolou.

advertentie