Argos

Amsterdam versus Diemen

Argos

Amsterdam versus Diemen

Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen bericht Argos over een burenruzie. Een burenruzie tussen twee gemeentes: het grote Amsterdam en het kleine Diemen, dat de grote buur `landje pik´en `arrogantie vanuit de grachtengordel´ verwijt. De twistappel is IJburg, het uitbreidingsplan dat eerder al de gemoederen in Amsterdam zelf hevig verhitte. `Amsterdam heeft `t, zegt Amsterdam, `Amsterdam neemt `t´, vinden Diemen en ook andere buurgemeentes.

Argos over de strijd tussen Amsterdam en de omringende kleine gemeenten over de uitbreidingsplannen van Amsterdam. Zo is de nieuwe woonwijk IJburg (met alle weg- en spoorverbindingen) gedeeltelijk in Diemen gepland, terwijl de bewoners van Diemen bij het referendum over IJburg niet mochten meestemmen, was het Ajax-stadion Amsterdam ArenA gedeeltelijk gepland in de gemeente Ouderamstel en werd de komst van de Afrika-haven in de Houtrakpolder doorgezet, waardoor het kunstenaarsdorp Ruigoord is verdwenen.
De reportage bevat vraaggesprekken hierover met:
- D. Maasdam, lid van de Werkgroep IJburg [gericht tegen de komst van IJburg];
- fractievoorzitter Portegijs van de PvdA in Diemen;
- Henk van Veldhuizen, projectmanager IJburg;
- burgemeester De Groot van Ouder-Amstel;
- burgemeester Van Hoogdalen van de gemeente Haarlemmerliede;
- oud-burgemeester IJsselmuiden van de gemeente Haarlemmerliede;
- Frank Smits van actiegroep de Oude Diem;
- de Amsterdamse wethouder Stadig (zeer geïrriteerd, loopt weg);
- de Leidse hoogleraar Bestuurskunde Derksen, die tevens lid is van de SER (telefonisch). Bevat historisch geluidsfragment.

advertentie