Argos

Parlementaire enquête Bijlmerramp

Argos

Parlementaire enquête Bijlmerramp

Argos over de onthullingen tijdens de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp in 1992. Uit een bandopname van telefonische gesprekken van de verkeersleiding blijkt dat vliegtuigmaatschappij El Al de verkeersleiding op Schiphol al een half uur na de ramp op de hoogte had gesteld van de gevaarlijke lading aan boord van het neergestorte toestel. De verkeersleiding zou die informatie willens en wetens hebben achtergehouden op verzoek van El Al. Het programma onderzoekt de rol van de inlichtingendiensten bij het meer dan zes jaar geheimhouden van deze informatie.
Vraaggesprek met Roger Vleugels, onderzoeker en specialist van inlichtingen- en veiligheidsdiensten en adviseur van de parlementaire enquêtecommissie. Gespreksonderwerpen zijn: de gevaarlijke stoffen die mogelijk aan boord van het toestel hebben gezeten, zoals biologische en/of chemische wapens; de aanwijzingen dat er een geheim crisisoverleg in het torentje van premier Lubbers heeft plaatsgevonden na de ramp met BVD-hoofd Docters van Leeuwen, secretaris-generaal Algemene Zaken Hoekstra en een onbekende derde; de speciale verhouding tussen Nederland en Israël en de speciale positie van El Al op Schiphol; de verwijtbaarheid van de Raad voor de Luchtvaart die geen bandopnamen bij de luchtverkeersleiding heeft opgevraagd, en de waarschijnlijke herkomst van de 'mannen met de witte pakken' die door verschillende getuigen werden waargenomen.
Het programma is geïllustreerd met historische radiofragmenten en bevat tevens fragmenten van het NOS-journaal en het televisieprogramma 'NOVA' met stemfragmenten van oud-burgemeester van Amsterdam, Ed van Thijn.
Het programma wordt voorafgegaan door een kort verslag van de laatste ontwikkelingen in de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp.

advertentie