Argos

Bevrijdingsactie Gijzelingsdrama in Irian Jaya (deel 2)

Argos

Bevrijdingsactie Gijzelingsdrama in Irian Jaya (deel 2)

Argos kijkt opnieuw terug op de bloedige ontknoping van het gijzelingsdrama in de jungle van Irian Jaya (Indonesië) in mei 1996. Onder de gijzelaars bevonden zich de Nederlanders Mark van der Wal en de hoogzwangere Martha Klein. Deze week bevestigde het Internationale Rode Kruis dat bij de bevrijdingsactie door het Indonesische leger, waarbij acht Papoea’s om het leven kwamen, een witte helikopter is gebruikt die ook door het Rode Kruis werd gebruikt. Het Rode Kruis beschuldigt het Indonesische leger er nu van het embleem van het Rode Kruis te hebben misbruikt als dekmantel voor de militaire operatie. Maar vanaf wanneer wist het Rode Kruis eigenlijk van die witte helikopter? En waarom werden getuigenissen hierover bijna vier jaar lang stelselmatig genegeerd.
Verder belt Gerard Legebeke hierover met Jan Marijnissen van SP-fractie Tweede Kamer.


---------------
Argos over de bloedige ontknoping in mei 1996 van het gijzelingsdrama in de jungle van Irian Jaya, het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea.
De reportage bestaat grotendeels uit fragmenten van de uitzending van Argos van 05-11-1999, aangevuld met een telefonisch vraaggesprek met woordvoerster Corinne Adam van het Internationale Rode Kruis in Genève (in het Engels met vertaling) over een helikopter van het Rode Kruis die het Indonesische leger bij de bevrijdingsactie zou hebben gebruikt.
Aansluitend een vraaggesprek met fractievoorzitter Marijnissen van de SP die reageert op de bevindingen in Argos en duidelijkheid verlangt over de Nederlandse betrokkenheid bij het hele gebeuren.

advertentie