Argos

Het Openbaar Ministerie en de Geweldsinstructie

Argos

Het Openbaar Ministerie en de Geweldsinstructie

Mogen ‘onze jongens’ in Irak nu wel of niet schieten? De Tweede Kamer kwam een week geleden speciaal terug van vakantie voor een spoeddebat over de geweldsinstructie voor de Nederlandse mariniers. Voor de Kamer was vooral het Openbaar Ministerie de gebeten hond, en dan speciaal zijn hoogste baas, procureur-generaal De Wijkerslooth. Die zou vinden dat de Nederlanders in Irak nooit mogen schieten en daarom ook de Nederlandse marinier Eric O. zo hard aanpakken. De Kamerleden overtroffen elkaar in opwinding en negatieve kwalificaties over het OM.
Argos plaatst vandaag kanttekeningen bij al die politieke opgewondenheid. Is het optreden van het OM wel zo onterecht? Hoe worden mogelijk strafbare feiten van militairen op buitenlandse missie onderzocht? Waarom wordt er zo geheimzinnig gedaan over de geweldsinstructie? En wat is de reikwijdte ervan?

Klik op bijlage om de Geweldsinstructie zoals die voor troepen in Irak geldt te downloaden (Word document)

En verder:

Minister Verdonk is boos omdat de voorzitter van Vluchtelingenorganisaties Nederland, Jan Pronk, het woord " Deportatie" gebruikte met betrekking tot haar nieuwe uitzettingsbeleid. Een gesprek daarover met Jan Pronk