Argos

De privatisering van het stroomnet

Argos

De privatisering van het stroomnet

Vandaag vergadert het kabinet over de eventuele privatisering van het Nederlandse stroomnet. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het stroomnet in handen van de overheid blijft. De Energieraad adviseerde deze week om die beslissing niet te nemen. Vijf jaar liberalisering van de stroommarkt heeft tot gevolg dat elektriciteit duurder is geworden, de buffercapaciteit is dramatisch afgenomen, onze stroom komt voor een steeds groter deel uit het buitenland en de leveringszekerheid is kleiner geworden. Hetgeen wat beloofd werd - een beter product voor een lagere prijs - is in elk geval niet waargemaakt.
Een debat met:
- Peter Vogtländer, tot zijn pensionering president-directeur van een chemie-dochteronderneming van Shell en nu voorzitter van de Algemene Energieraad, het onafhankelijk adviesorgaan van de regering en Tweede Kamer;.
- Annelies Huygen, zij promoveerde in 1999 op de liberalisering van de stroommarkt, was onderzoekster aan verschillende universiteiten en werkt nu bij het Centrum Overheid en Markt van het managementadviesbureau Twijnstra en Gudde;
- En de politici Paul de Krom en Ferd Crone, woordvoerders op dit terrein van respectievelijk de VVD- en de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.
---

De situatie in Kosovo

Sinds woensdag trekt een golf van geweld door Kosovo, die zeker éénendertig levens heeft gekost. De onlusten begonnen in de etnisch verdeelde stad Mitrovica, in het noorden van het land. Op dinsdag werden twee lichamen gevonden van verdronken Albanese kinderen, die door Servische kinderen de rivier zouden zijn ingejaagd. Daarna is het geweld geëscaleerd. Franklin Devrieze is politiek medewerker van de OVSE-missie in Kosovo, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Hij werkt ook voor het Kosovaars Parlement en is nauw betrokken bij het democratiseringsproces en de politieke 'dialoog' tussen Albanezen en Serviërs.
---