Argos

Kindergeneeskunde

Argos

Kindergeneeskunde

In Nederland komen meer dan 10 kinderen per jaar om door bijwerkingen van medicijnen. De helft van de medicijnen die aan kinderen worden voorgeschreven, zijn niet getest op effectiviteit en veiligheid voor kinderen. En tussen de Nederlandse ziekenhuizen zijn er door gebrek aan kennis grote verschillen in het toedienen van medicijnen aan kinderen. Dat zeggen kinderartsen en onderzoekers in Argos. Ook hebben ze felle kritiek op de manier waarop het ministerie van Volksgezondheid met het probleem omgaat. En de voorstellen die de Europese Unie onlangs deed om de farmaceutische industrie te dwingen meer onderzoek te doen naar kindermedicijnen, zijn volgens de critici ontoereikend.

En verder: Rechtstreeks verslag, in samenwerking met het Radio 1 Journaal:
Met o.a. contacten met correspondenten in Caïro en Ramallah en achtergrondgesprekken met publiciste Anja Meulenbelt en Midden-Oostendeskundigen Jan Keulen en Arjan El Fassed.

"Arafat stierf in het militaire ziekenhuis Clamart op 11 november 2004 om 03.30 uur", zei behandelend arts Christian Estripeau dondernacht tegen verslaggevers buiten het ziekenhuis. Arafat werd op 29 oktober overgebracht naar het militair ziekenhuis Percy even buiten de Franse hoofdstad. De eerste dagen was hij nog bij bewustzijn, maar sinds 3 november lag de man die het symbool was van de Palestijnse strijd voor zelfbeschikking in een coma. De laatste dagen ging zijn gezondheid verder achteruit na een hersenbloeding.

Het lichaam van de overleden Palestijnse president Yasser Arafat is overgevlogen naar de Egyptische hoofdstad Cairo. Daar zal vandaag een uitvaartceremonie plaatsvinden. Daarna wordt Arafat nog overgebracht naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever om daar begraven te worden bij zijn zwaar gehavende hoofdkwartier, de Muqata.

De voorzitter van het Palestijnse parlement Rawhi Fattouh zal gedurende zestig dagen functioneren als interimleider van de Palestijnen na de dood van Yasser Arafat. Palestijnse leiders kwamen dat woensdag overeen. Op de lange termijn wordt gevreesd voor een machtsstrijd.

In tegenstelling tot veel andere leiders in het Midden-Oosten had de 75-jarige Arafat geen duidelijke 'kroonprins'. Tijdens zijn lange carrière als leider van al-Fatah en later van de overkoepelende Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) hield hij naaste medewerkers altijd kort. Arafat deelde de macht niet graag.

Volgens de Basiswet van de Palestijnse Autoriteit neemt de voorzitter van het parlement na de dood van Arafat diens taken waar. Volgens artikel 19 moeten dan binnen zestig dagen verkiezingen volgen. De huidige parlementsvoorzitter Rawi Fattouh (55) mist een machtsbasis en zal niet meer dan een overgangsfiguur zijn binnen de Palestijnse Autoriteit.

Israël houdt na het overlijden van Ararafat rekening met ongeregeldheden in de bezette gebieden en pogingen om joodse nederzettingen en legerposten aan te vallen. Ook is Jeruzalem bang dat veel Palestijnen de schuld voor Arafats dood in de schoenen van Israël zullen schuiven. Het was immers de Israëlische regering die Arafat de afgelopen jaren praktisch opgesloten hield in zijn hoofdkwartier in Ramallah. Bovendien heeft Israël herhaaldelijk gedreigd Arafat te zullen doden.

Een ander punt van zorg is dat Arafat herhaaldelijk heeft laten weten dat hij graag begraven wil worden op de heilige Tempelberg in Jeruzalem. Israël staat dit echter niet toe, omdat dit te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt en bovendien de woede zou wekken van veel Israëliërs die Arafat vooral als terrorist beschouwen.
Bron: ANP
---