Argos

De Stand van Bloemenland (debat)

Argos

De Stand van Bloemenland (debat)

Hoe staat Nederland er voor een jaar na de moord op Theo van Gogh? In elk journalistiek medium werd deze week de balans opgemaakt. Door journalisten, columnisten, opiniemakers en politici. Argos vroeg een heel andere groep verslag te doen over het 'Nederland na Theo van Gogh'. Onder de titel "Met één been in Bloemenland" berichtten vijf jonge 'nieuwkomers' een maand geleden in Argos over vragen als: Wat moet je doen om te integreren? En hoe houd je je staande in Nederland? Met andere woorden: hoe word je Nederlands? Na de moord op Theo van Gogh werden jonge allochtonen hét middelpunt van het integratiedebat in Nederland. Maar de discussie ging vooral óver hen.
Daarom hielden Youness, Ranishma, Gulustan, Nordin en Marija voor Argos een half jaar lang een radio-dagboek bij. Ze zitten allemaal op het 'Johan de Witt College', een middelbare school in de Schilderswijk in Den Haag. In twee uitzendingen lieten we hun verslag en hun leven op school horen. Naar aanleiding daarvan discussiëren we vandaag, in de week waarin de moord op Theo van Gogh wordt herdacht. De schuchterheid van jonge nieuwkomers versus de drang en dwang van het kabinetsbeleid.

Een debat over "De stand van Bloemenland"; met: Ajoub Mohammed, directeur nieuwkomers van het Johan de Witt College, de Haagse wethouder Pierre Heijnen en woordvoerder Wim van der Camp van de CDA-Tweede Kamerfractie.
---

Universiteiten en hogescholen moeten studenten al tijdens het eerste jaar van hun studie gaan selecteren. Hierdoor wordt de mogelijkheid geschapen voor opleidingen om onderwijs op verschillende niveaus aan te bieden. Dit staat in een wetsontwerp van staatsecretaris Rutte waarover vandaag binnen het kabinet wordt gesproken.
Is selectie tijdens het eerste jaar zoals rutte dat voorstelt wenselijk? Een debat met Arno Visser, VVD tweede kamer lid, en Jonathan Mijs, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond.

advertentie