Argos

Ondergang Islamitisch College Amsterdam (deel 1) - herhaling

Argos

Ondergang Islamitisch College Amsterdam (deel 1) - herhaling

Het is vakantie, de scholen gaan dicht. Maar één school in Amsterdam gaat ook na de vakantie niet meer open: dat is het Islamitisch College Amsterdam. De tweede islamitische middelbare school van Nederland, de enige andere staat in Rotterdam, moet sluiten. Daarmee komt na tien jaar een einde aan het roerige bestaan van deze school in Slotervaart, in Amsterdam West. Reden voor ons om opkomst en ondergang van de school te reconstrueren. Dat leidde tot twee uitzendingen in februari van dit jaar met als nieuws dat maar liefst 95 kinderen van het ICA overwogen om thuisonderwijs te gaan volgen. Dat hield de gemoederen toen flink bezig. Van die 95 zijn er inmiddels nog maar 5 over. Maar naar het islamitisch College kunnen de kinderen niet meer.
Vandaag het eerste deel van de geschiedenis van het islamitisch College, een reportage van Anja Vink en Irene Houthuijs.

In radio Onjo: Florence Hartmann is deze week door rechter van het VN-hof in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 7.000 euro wegens minachting van het hof. Hartmann is journaliste en is zes jaar lang medewerkster van het Joegoslavië Tribunaal geweest. Argos volgt deze zaak al sinds het verschijnen in 2008 van haar boek ‘Vrede en straf’, waarin Hartmann schrijft over haar jaren bij het Tribunaal. Zij schrijft dat de westerse landen oorlogsmisdadigers als Mladic en Karadzic jarenlang met rust hebben gelaten. In dat boek heeft ze geheime informatie van het Tribunaal verklapt. En dat mag niet, volgens de regels van het tribunaal. Een gesprek met Geert-Jan Knoops, advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht aan de universiteit van Utrecht, over de gevolgen van deze uitspraak.
Presentatie: Max van Weezel

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ondergang Islamitisch College Amsterdam (I) - herhaling

vanaf 00:07:20

Het is vakantie, de scholen gaan dicht. Maar één school in Amsterdam gaat ook na de vakantie niet meer open: dat is het Islamitisch College Amsterdam. De tweede islamitische middelbare school van Nederland, de enige andere staat in Rotterdam, moet sluiten. Daarmee komt na tien jaar een einde aan het roerige bestaan van deze school in Slotervaart, in Amsterdam West. Reden voor ons om opkomst en ondergang van de school te reconstrueren. Dat leidde tot twee uitzendingen in februari van dit jaar met als nieuws dat maar liefst 95 kinderen van het ICA overwogen om thuisonderwijs te gaan volgen. Dat hield de gemoederen toen flink bezig. Van die 95 zijn er inmiddels nog maar 5 over. Maar naar het islamitisch College kunnen de kinderen niet meer. Vandaag het eerste deel van de geschiedenis van het islamitisch College, een reportage van Anja Vink en Irene Houthuijs.

Onjo: Florence Hartmann en het Joegoslavië Tribunaal

vanaf 00:41:09

Florence Hartmann is deze week door rechter van het VN-hof in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 7.000 euro wegens minachting van het hof. Hartmann is journaliste en is zes jaar lang medewerkster van het Joegoslavië Tribunaal geweest. Argos volgt deze zaak al sinds het verschijnen in 2008 van haar boek ‘Vrede en straf’, waarin Hartmann schrijft over haar jaren bij het Tribunaal. Zij schrijft dat de westerse landen oorlogsmisdadigers als Mladic en Karadzic jarenlang met rust hebben gelaten. In dat boek heeft ze geheime informatie van het Tribunaal verklapt. En dat mag niet, volgens de regels van het tribunaal. Een gesprek met Geert-Jan Knoops, advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht aan de universiteit van Utrecht, over de gevolgen van deze uitspraak.