Argos

Jubileumuitzending Argos: Twintig jaar spitten, graven, onthullen en confronteren

Argos

Jubileumuitzending Argos: Twintig jaar spitten, graven, onthullen en confronteren

Deze Argos, live vanuit Studio Desmet in Amsterdam, is geheel gewijd aan het 20-jarig bestaan van het radioprogramma 'Argos'.

In de jubileumuitzending van het journalistieke onderzoeksprogramma van VARA, Human en VPRO aandacht voor drie reportages die luisteraars als beste 'Argos'-uitzending hebben gekozen. Reportages over het overlijden van baby Jelmer (2007) en van de 18-jarige Devy Baas (2008) in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) door medische fouten en het mislukte Dutchbat-fotorolletje over de gruwelijkheden gepleegd door Bosnische-Serviërs rond de val van de moslimenclave Srebrenica (Bosnië-Herzegovina) in 1995. Aan het eind van de uitzending worden de winnaars bekend gemaakt.
STUDIOGESPREK (12:14 uur) met de eerste 'Argos'-eindredacteur Hans Simonse, die onthult hoe de naam van het programma is ontstaan.
*
STUDIOGESPREKKEN (12:21uur), over het fotorolletje van Srebrenica met:
- voormalig D66-Kamerlid Bert Bakker, destijds voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie, de commissie die onderzoek heeft gedaan naar de val van de moslimenclave Srebrenica;
- FNV-voorzitter Ton Heerts, destijds voorzitter van de Marechaussee Vereniging;
- redacteur Huub Jaspers.
*
STUDIOGESPREKKEN (12:39 uur), over de veiligheid in de zorg en de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met:
- Monique Roosink, moeder van Devy Baas. Devy overlijdt op 10 februari 2008 op achttienjarige leeftijd na een blaasbloeding;
- voormalig inspecteur-generaal van IGZ Herre Kingma, nu bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente;
- hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein.
*
ONCE UPON A TIME IN ARGOS
Remix van twintig jaar Once upon a time in the news met in de hoofdrol de in 2008 overleden eindredacteur Gerard Legebeke, samengesteld door Ron van Dalen.
ARCHIEFMATERIAAL: (12:53 uur).