Argos

Giftig werken met Chroom 6

Argos

Giftig werken met Chroom 6

In deze uitzending:

Argos Giftig werken met Chroom-6
Bij Defensie is jarenlang gewerkt met Chroom-6, een kankerverwekkende stof die in de legerverf zit, zo bleek vorig jaar zomer. Afgelopen donderdag werd bekend dat Defensie , ondanks dat ze wisten dat het om een giftige stof ging, toch doorgegaan is met het gebruik er van. Maar Defensiepersoneel heeft niet als enige jarenlang gewerkt met deze gevaarlijke stof. Een van de bedrijven waar de werknemers risico liepen is CHL, een klein bedrijf (25 mensen) waar ze onder andere radar-antennes maken.In september vorig jaar legde de inspectie SZW dit bedrijf in Katwijk stil vanwege de aanwezigheid van chroom-6.
Waarom werden adviezen van Arbodiensten in de wind geslagen? Waarom keken milieu-diensten puur naar hun eigen takenpakket? Waarom kon een directeur jarenlang zijn gang gaan? Jaarlijks komen naar schatting 3.000 mensen om als gevolg van het werken met giftige stoffen. Hoe uniek zijn de slechte arbeidsomstandigheden bij CHL eigenlijk? Argos over gif op de werkplek, nalatige werkgevers en gebrekkig toezicht.

Argos De Boeken
Recensent Marc Chavannes bespreekt twee boeken over Islamitische Staat, geschreven door Nederlandse Midden-Oosten correspondenten.
Judit Neurink, De Oorlog van ISIS, uitgeverij Conserve 2015
Hans Jaap Melissen, IS. Tot alles in staat, uitgeverij Carrera 2015

Presentatie: Max van Weezel.