Noni Kooiman over culinaire reisserie Paramaribo pepers: ‘Je kunt steeds weer nieuwe smaken ontdekken’

Paramaribo pepers is vanaf zaterdag 11 mei te zien op NPO 2

Paramaribo pepers, Noni Kooiman in een Amsterdamse toko
  • Elja Looijestijn

Chef-kok en kookboekenauteur Noni Kooiman bakt een bojo en vertelt ondertussen over de zesdelige culinaire reisserie Paramaribo pepers. ‘In Suriname bereidt iedereen gerechten op zijn eigen manier, en dat is dan natuurlijk de beste.’

Je kunt aan het eten zien wat iemands achtergrond is: creools, Hindostaans, Chinees, Javaans, marron of inheems

Noni Kooiman
Paramaribo pepers, aflevering 2 Kapitein Strijder
In Klaaskreek, Suriname, bereiden Noni Kooiman en Hein een hert dat hij geschoten heeft

Omdat er zo veel culturen zijn in Suriname kun je steeds weer nieuwe smaken ontdekken

Recept voor de bojo van Noni

75 g rozijnen

75 g bruine rum

1 kg geraspte cassave (uit de vriezer, ontdooid)

300 g geraspte kokos

400 ml kokosmelk

150 ml volle melk

50 g kokosolie, gesmolten

200 g rietsuiker

½ tl zout

1 el orgeade

1 el vanille-extract

50 g roomboter + extra om in te vetten

Ovenschaal van circa 23 x 23 cm

Verwarm de oven voor op 165 °C. Week de rozijnen in de rum en laat even staan.

Meng alle andere ingrediënten behalve de boter in een kom. Vet de bakvorm royaal in met boter. Schep de rozijnen en de rum door het mengsel en schep alles in de kom. Strijk de bovenkant glad en verdeel de blokjes boter eroverheen.

Bak de cake in 50 à 60 minuten gaar en goudbruin. Prik er als test een scherp mesje in, als die er schoon uit komt is de cake klaar. Als er nat beslag aan het mesje zit moet hij nog iets langer.

©  Gids

Laat de bojo minimaal 30 minuten afkoelen voordat je haar aansnijdt.