Noni Kooiman over culinaire reisserie Paramaribo pepers: ‘Je kunt steeds weer nieuwe smaken ontdekken’
Paramaribo pepers is vanaf zaterdag 11 mei te zien op NPO 2
Chef-kok en kookboekenauteur Noni Kooiman bakt een bojo en vertelt ondertussen over de zesdelige culinaire reisserie Paramaribo pepers. ‘In Suriname bereidt iedereen gerechten op zijn eigen manier, en dat is dan natuurlijk de beste.’
Je kunt aan het eten zien wat iemands achtergrond is: creools, Hindostaans, Chinees, Javaans, marron of inheems
Omdat er zo veel culturen zijn in Suriname kun je steeds weer nieuwe smaken ontdekken
Recept voor de bojo van Noni
75 g rozijnen
75 g bruine rum
1 kg geraspte cassave (uit de vriezer, ontdooid)
300 g geraspte kokos
400 ml kokosmelk
150 ml volle melk
50 g kokosolie, gesmolten
200 g rietsuiker
½ tl zout
1 el orgeade
1 el vanille-extract
50 g roomboter + extra om in te vetten
Ovenschaal van circa 23 x 23 cm
Verwarm de oven voor op 165 °C. Week de rozijnen in de rum en laat even staan.
Meng alle andere ingrediënten behalve de boter in een kom. Vet de bakvorm royaal in met boter. Schep de rozijnen en de rum door het mengsel en schep alles in de kom. Strijk de bovenkant glad en verdeel de blokjes boter eroverheen.
Bak de cake in 50 à 60 minuten gaar en goudbruin. Prik er als test een scherp mesje in, als die er schoon uit komt is de cake klaar. Als er nat beslag aan het mesje zit moet hij nog iets langer.
Laat de bojo minimaal 30 minuten afkoelen voordat je haar aansnijdt.