Carolina Lo Galbo behandelt deze aflevering twee non-fictieboeken. Chris de Stoop praat over zijn nieuwste boek 'Wanneer het water breekt'. Ook te gast is Marja Vuijsje over 'Oude dozen, Een min of meer feministische leesgeschiedenis'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 30 september, 11.20 uur, NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Chris de Stoop

Carolina Lo Galbo spreekt met Chris de Stoop (1958) over zijn nieuwste boek Wanneer het water breekt. Het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland Vietnam ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Quyen bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt met haar eigenheid.

Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee: een kleine gemeenschap van met elkaar verknoopte levens, bijeengebracht op een beslissend moment van hun bestaan.

Niet iedereen heeft het overleefd. Sommigen voelden zich daarna verloren. Anderen werden dokter, ingenieur, bankier of ondernemer. Wanneer het water breekt is een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is, inzoomend op één boot, één groep, één familie. Een verhaal van opoffering, bedrog, strijd, angst, liefde en heimwee, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren volgt en met tientallen reisgenoten sprak.

Marja Vuijsje

Ook te gast is Marja Vuijsje (1955) over haar nieuwe boek Oude dozen, Een min of meer feministische leesgeschiedenis.  ‘Als de dozen met feministische boeken die langs de kant van de weg worden gezet je eenmaal gaan opvallen dan zie je ze overal.’ Dit is de openingszin van Oude dozen van Marja Vuijsje. Die afgedankte boeken zijn bijvoorbeeld De tweede sekse van Simone de Beauvoir, en De schaamte voorbij van Anja Meulenbelt. Achter die boeken doemt de cultuur op van jongeren die vonden dat alles anders moest. Een deel van de naoorlogse generatie wilde af van de braafheid van hun vaders en moeders.

Ze vormden een tegenbeweging die onder meer het christendom, de sekseongelijkheid, Amerika, het kapitalisme en truttige ouders aanklaagde. Oude dozen is autobiografie, lees- en sociale geschiedenis in één. Met haar zo bekende scherpzinnige en ironische blik kijkt Marja Vuijsje terug op de Tweede Feministische Golf, haar eigen leven en dat van de min of meer feministische vriendinnengroep die toen gevormd werd.