Schrijver Philip Roth is op 85-jarige leeftijd overleden. Roth was een van de grootste Amerikaanse schrijvers en won veel prijzen, waaronder de Pulitzer voor American Pastoral.

a monk of writing

Philip Roth leefde om te schrijven. Hij kondigde vaak aan om te stoppen, maar hield zich nooit aan die belofte. Zelfs na zijn pensioen bleef hij essays en artikelen publiceren. Roth noemde zichzelf 'a monk of writing'; hij meed publiciteit. Daarom is het zo bijzonder dat schrijver en presentator Michaël Zeeman in 2000 welkom was in zijn schrijfhuis om hem te interviewen. Het werd een indrukwekkend gesprek van anderhalf uur, dat te zien is in Op afstand: Philip Roth in gesprek met Michaël Zeeman. Dit unieke interview is hieronder terug te zien.

Nooit meer slapen sprak een dag na het overlijden van Philip Roth met een van zijn grootste bewonderaars Peter Buwalda. Luister het fragment hieronder.

waarom schrijven?

Deze week verschijnt bij De Bezige Bij de verzamelde non-fictie van Philip Roth, onder de provocerende titel Waarom schrijven?

Voor de VPRO Gids las Dirk-Jan Arensman deze bundel vol essays, interviews en lezingen en concludeert dat Roth graag over zichzelf schreef.

 

biografie

Philip Roth schreef veel over de de Joodse identiteit en de politieke cultuur in de Verenigde Staten. Maar zijn werk kenmerkte zich ook door humor en thema's als mannelijke seksualiteit. In 2014 verscheen een biografie over Philip Roth, simpelweg Roth genaamd. In het fragment hieronder uit Nooit meer slapen bespreken Maarten Westerveen en Roth-kenner Peter Buwalda het boek en de schrijver. Ook hoor je Philip Roth vertellen over waarom hij met pensioen ging.

'Literature takes a habit of mind that has disappeared. It requires silence, some form of isolation, and sustained concentration in the presence of an enigmatic thing.'

Philip Roth

Philip Roth 1933-2018