A.L. Snijders (Amsterdam, 24 september 1937), pseudoniem van Peter Cornelis Müller, maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool) en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, kortweg zkv genoemd.

Aanvankelijk deelde hij de korte verhalen met een select gezelschap, per e-mail, vanaf 2006 worden ze gebundeld in boekvorm uitgegeven. In zijn nieuwe boek 'De libelleman' zijn de stukjes gebundeld die Snijders in 2013 en 2014 schreef. Veel thema's zijn vertrouwd: stad en land, literatuur, kinderen, dieren, tao, taal en filosofie. Op 1 juni 2015 sprak Pieter van der Wielen met A.L. Snijders.

boekenweek 2014

De VPRO maakte tijdens de Boekenweek 2014 een kort auteursportret van A.L. Snijders. In deze aflevering van Op het nachtkastje krijgt A.L. Snijders bezoek van goede vriend Joost Conijn, die zijn zeilbootje wel wil lenen. De heren genieten eerst van een lekkere lunch, alvorens ze de tuin induiken om het scheepje te inspecteren.

constantijn huygens-prijs

In 2010 won A.L. Snijders de Contantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. De Avonden filmde de uitreiking.

voordeelschutter

Vlak na de uitreiking van de Constantijn Huygensprijs verscheen Snijders' bundeling van columns en brieven, Voordeel schutter. Jeroen van Kan praat met A.L. Snijders en zijn bibliograaf, Marius Zeven.

het keerpunt

Waar komt het besluit of het verlangen vandaan om te gaan schrijven, schilderen of beeldhouwen? Verslaggever Mathijs Deen vraagt naar het keerpunt in het leven van A.L. Snijders. De schrijver traceert het begin van zijn schrijverschap naar de hoek van de Roompotstraat en de Volkerrakstraat, kort na de oorlog, waar hij getuige was van de arrestatie van een kinderlokker. Vijf jaar later las hij het gedicht 'Het uur U' van Nijhoff. Die combinatie van gebeurtenissen riep iets in hem wakker wat nooit meer is gaan slapen.