Erik Jan Harmens (Harderwijk, 10 juli 1970) is dichter en schrijver. Hij debuteerde in 2003 met de bundel 'In Menigten'. In 2005 won hij de Gedichtendagprijs voor 'Underperformer'. Hierna verscheen zijn eerste roman 'Kleine doorschijnende man'. Zijn romans en verhalen zijn vaak erg persoonlijk.

harmens over management

In 2011 kwam Harmens' roman De man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseerde uit. Het gaat over de wereld van het management. Deze wereld is Harmens niet onbekend: hij werkt zelf als 'Chief Corporate Storytelling' voor bedrijven. Wim Brands ging met Harmens in gesprek in een aflevering van Boeken. Volgens Harmens is er veel mis in het bedrijfsleven. Men zou meer moeten denken vanuit het idee, in plaats van uit de organisatie, zo vindt hij.

dierbare herinneringen

Harmens schrijft veel over zijn persoonlijke leven. Zo gaat zijn bundel Open Mond uit 2013 gedeeltelijk over zijn scheiding. Toen hij terugkeerde naar Alphen aan den Rijn vroeg de VPRO-gids hem om daar een aantal dierbare voorwerpen op camera vast te leggen.

korte verhalen voor nooit meer slapen

In april 2014 schreef Erik Jan Harmens een week lang verhalen voor Nooit meer slapen op basis van iets dat die dag gebeurd was. Zo schreef hij over autisme, de 'thigh gap' en geweld. Luister de vijf fragmenten hieronder terug.

hallo muur: dichten is drinken

Harmens' nieuwste boek is Hallo Muur uit 2015. Het gaat over een man die tegen een muur praat over de jaren die achter hem liggen: over een burn-out, een echtscheiding, alcoholverslaving en het overlijden van naasten. De roman is autobiografisch: Harmens maakte dit allemaal zelf mee. In Nooit Meer Slapen sprak hij over zijn roman, over zijn alcoholverslaving ('dichten is drinken'), maar ook over zijn kinderen en zijn succes als schrijver.