Frank Westerman (Emmen, 13 november 1964) is een Nederlands journalist en schrijver. Hij was correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Van zijn hand verscheen onder meer 'Stikvallei' en 'De slag om srebrenica'. Hij schrijft vooral non-fictie, waarbij hij op zoek gaat naar het verhaal achter de realiteit.

srebrenica

Begin jaren negentig was Frank Westerman correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Voor zijn nieuwe boek De slag om Srebrenica keerde hij terug naar de Bosnische enclave die twintig jaar geleden onder de voet werd gelopen door Bosnische Serviërs, waarbij duizenden moslimmannen werden vermoord. Naast zijn meest onthullende Balkan-werk bevat het boek ook een reisverslag over de kras op de volksziel die Srebrenica vandaag de dag nog altijd is. Anton de Goede sprak met non-fictieschrijver Frank Westerman in Nooit meer slapen.

stikvallei

'Er is sterfte, massaal, al het leven was uitgestorven.' Op een avond in 1986 sterft bij nieuwe maan al het leven in een vallei in Noordwest-Kameroen uit. Er is geen schade. Frank Westerman onderzoekt deze raadselachtige gebeurtenis in zijn boek Stikvallei, verschenen in 2013. Over de drang naar het reconstrueren van een verhaal vertelt hij in De Avonden.

lipizzaner paarden

Ze zijn allemaal zwart geboren, maar worden uiteindelijk allemaal wit - 'op één op de honderd na'. De lipizzaner paarden zijn keizerlijke paarden. In Dier, bovendier beschrijft Westerman de historie van deze paarden. Wat begint als een sprookje, mondt uit in een kroniek over raszuiverheid. Wim Brands sprak met Frank Westerman in 2010 over zijn boek en deze lipizzaner paarden.

verhaal raakt rots

De ark van Noach zou ooit gestrand zijn bij de berg Ararat. Westerman was correspondent in Armenië en zag de berg. Achter de realiteit van het massief stuk rots zag Westerman een fantastisch verhaal, een mythe. Hij schreef Ararat, over waar wetenschap en geloof elkaar kruizen. In Boeken in 2007 gaat Westerman in gesprek met Brands over Ararat.