Peter Buwalda (Brussel, 30 december 1971) is een Nederlandse schrijver. Met zijn debuutroman Bonita Avenue brak hij meteen door bij het grote publiek: er werden 350.000 exemplaren van verkocht en hij won in 2011 de Academica Literatuurprijs en Anton Wachterprijs.

Na een mislukte studie natuurkunde - 'ik had er na zes weken genoeg van' - studeert Buwalda Nederlands in Utrecht. Het studentenleven bevalt hem en daarna werkt hij nog vier jaar als redacteur voor de universiteitskrant in Enschede, waarvoor hij op de campus mag wonen. 'Het was een verlengde studententijd, ik liep als een soort Kuifje rond daar. Ik ging feesten bij studentenverenigingen en schreef er daarna stukjes over,' vertelt hij Lotje IJzermans als ze in 2011 Enschede bezoeken.

Na het avontuur in Twente werkt Buwalda als journalist voor De Gids, Vrij Nederland en het Hollands Maandblad. Maar de literatuur trekt en hij gaat aan de slag bij verschillende uitgeverijen. Boeken verslindt hij - 'mijn boekenplank groeide met tweeëneenhalve centimeter per dag' - en door zijn werk komt hij voor het eerst op het idee om zélf een roman te schrijven. 'Dit kan ik beter', besluit hij en neemt ontslag bij zijn uitgever. Over deze beslissing spreekt hij in 2014 Mathijs Deen in Nooit meer slapen.

Het boek

Buwalda sluit zich op in huis en werkt vier jaar in volledige afzondering aan Bonita Avenue. Als het boek in 2010 verschijnt, schuift hij aan bij Wim Brands om te praten over zijn debuut. De Enschedese vuurwerkramp, Buwalda's liefde voor de judosport en de relatie met zijn vader komen voorbij. Thema's uit zijn persoonlijke leven die hij verwerkte in het boek.

Maar hoe schrijf je nu een goed boek? 'Door jezelf als een terrier blijven af te keuren en verbetert tot het goed is', vindt Buwalda. Over zijn bijna obsessieve manier van schrijven vertelt hij in zijn Masterclassje in 2015. Het fragment begint vanaf 1.41 min.

Net niet

De bestseller Bonita Avenue wordt voor alle belangrijke literatuurprijzen genomineerd; de Libris Literatuur Prijs, de NS Publieksprijs, de AKO Literatuurprijs en voor de Gouden Strop. Buwalda wint er helaas geeneen. De VPRO volgt hem tijdens de uitreiking van de Ako Literatuurprijs.

Vanaf 2013 schrijft Buwalda columns in de Volkskrant. Deze columns zijn vorig jaar gebundeld in het boek Suzy vindt van niet. Hij werkt momenteel aan zijn tweede roman.