Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver en voormalig Dichter des Vaderlands. Hij is ook bekend als acteur en regisseur. Het werk van de Palestijns-Nederlandse auteur gaat vaak over maatschappelijke thema's.

Na dertien jaar schrijven gooide Nasr zijn leven radicaal om en sloot zich aan bij Toneelgroep Amsterdam. Hij is nu te zien in de voorstelling Kings of War. Over zijn terugkeer in het theater, zijn schrijversschap en het temmen van zijn ego sprak hij in Nooit meer slapen op 9 juni 2015.

dichter en schrijver

Ramsey Nasr debuteerde in 2000 met de dichtbundel 27 gedichten en geen lied en schreef naast poëzie ook proza en toneelstukken. Op 't nachtkastje sprak tijdens de boekenweek van 2011 met hem over zijn manier van werken. In deze uitzending bereidde Nasr zich voor op een interview in het buitenland. Een uiterst geheime missie. Zou zijn koffer geschikt zijn om het een en ander in mee te smokkelen?

Dichter Draagt Voor

Ramsey en zijn broer Sharrif Nasr verfilmden onder Dichter Draagt Voor een aantal gedichten. Nelleke Noordervliet selecteerde voor Zomergasten twee van deze filmpjes, waaronder 'Er is een grote norse neger'. Deze is hier te zien en te lezen.

dichter bij de maatschappij

Dat Nasr maatschappelijk betrokken is, blijkt wel uit de uitzending van Tegenlicht uit 2012. Hierin besprak hij het Nederland van dat moment: 'Je kunt mooie teksten schrijven over onze cultuur, ons volk, ons vaderland, maar over wie heb je het dan?' In deze uitzending keek hij voorbij de abstractie en zocht hij de mens achter de burger, de pijn achter de crisis en het geluk achter de welvaart.

Dichter des Vaderlands

In 2013 gaf Nasr zijn ambt als Dichter des Vaderlands door aan Anne Vegter. In Brands met Boeken keek hij terug op dit ambt. Ook dacht hij na over wat poëzie betekent voor mensen en vroeg hij zich af hoe poëzie wat meer aan de man gebracht kan worden. 'Ik wil samen spelen, daar kijk ik naar uit,' zei Nasr over zijn terugkeer als acteur in het theater. De uitzending begint vanaf minuut 03:29.