Verlangen naar de liefde, naar de dood, naar een beter bestaan: in de literatuur wordt er op los verlangd. Bij het thema van Made in Europe zocht VPRO Boeken weer een aantal bijpassende boeken.

1. Leven tot elke prijs

Van de Zweedse Kristina Sandberg verscheen onlangs Leven tot elke prijs. Maj is een huismoeder in de jaren '50. Ze wil gelukkig zijn, maar is het niet. Haar kinderen nemen steeds meer afstand van haar, en haar man begint steeds meer te drinken. Ze blijft doorgaan met wat er van haar verwacht wordt, maar verlangt ondertussen naar een heel ander leven. 

2. Het portret van Dorian Gray

In Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde wordt de knappe Dorian geschilderd door een vriend. Het portret lijkt sprekend en Dorian hoopt dat niet hijzelf, maar het portret ouder wordt en dat hij zelf altijd zo knap kan blijven. Dorian verlangt naar de eeuwige jeugd. Maar overdaad schaadt, zo blijkt. 

3. Faust

Faust is een eeuwenoud verhaal dat door Goethe opnieuw op papier is gezet. Faust verlangt naar succes, macht en ultieme kennis en intelligentie. Daarom sluit hij een pact met de duivel. Vergelijkbaar met Dorian Gray moet hij dit met zijn ziel bekopen.

4. Brave New World

In Aldous Huxley's Brave New World wordt enerzijds verlangd naar een perfecte wereld: technologie en rationalisme zorgen ervoor dat in theorie iedereen gelukkig is: er is geen armoede, geen ziekte en geen oorlog. Maar liefde en godsdienst bestaan niet meer, en verlangen en begeerte beginnen de overhand te krijgen.

5. Gimmick!

Wanneer verlangen een obsessie wordt... Dat gegeven staat centraal in Joost Zwagermans Gimmick! De jonge Walter van Raamsdonk verlangt terug naar zijn ex-vriendin. Maar zij wil hem niet meer en hij gaat bijna onderdoor aan zijn grote obsessie. Tegelijkertijd is Gimmick! een tijdsbeeld van een generatie van de jaren '80: met seks, drugs en veel kunst en inspiratie.