De VPRO besteedt op tv, op de radio en online volop aandacht aan de Boekenweek. Dit jaar van 12 tot en met 20 maart, met als thema: Duitsland. Hier een overzicht.

nationale boekenquiz

Gedurende de Boekenweek test Sanne Wallis de Vries vijf dagen lang schrijvers op hun kennis van de vaderlandse letteren in de Nationale Boekenquiz 2016. Esther Gerritsen en Jamal Ouariachi  nemen het op tegen Peter Buwalda en Robert Vuijsje. Ellen Deckwitz en Ingmar Heytze treffen Hanna Bervoets en Niña Weijers, Elfie Tromp en Jerry Hormone komen uit tegen Joost de Vries & Marja Pruis. Paulien Cornelisse en Maartje Wortel gaan de strijd aan met Henk van Straten en Ivo Victoria.


Maandag 14 tot en met vrijdag 18 maart, NPO 2, 19.55 uur

Was Von Kooten und Der Bie noch zu sagen hätten

In 1981 maakten Van Kooten en De Bie een film over hun rol in de Tweede Wereldoorlog. Daarin bezochten ze hun ouderlijke huizen en gingen ze op zoek naar sporen van het ‘kleuterverzet 40-45’. Die film vormt de basis voor Was Von Kooten und Der Bie noch zu sagen hätten, de compilatie die ze jaarlijks samenstellen ter gelegenheid van de Boekenweek.

Bekijk de special hier

VPRO Boeken

Christoph Buchwald, die bij uitgeverij Cossee verantwoordelijk is voor het verschijnen van een gestage stroom aan prachtige Duitse literatuur, is te gast in VPRO Boeken, waar hij komt vertellen over zijn boekenweekessay Gute Nacht, Freunde. Daarin typeert hij zijn Heimatland in vijfentwintig Duitse boeken, verschenen tussen 1799 en 2015, die samen een beeld geven van land, geschiedenis en mentaliteit. Buchwald behandelt schrijvers als Georg Foster, Wolfgang Koeppen, Bernhard Schlink, Maxim Leo en Sherko Fatah.
 

Bekijk de aflevering hier

iedereen schrijft

Van 11 tot en met 18 maart zijn de winnaars van de BoekenweekSchrijfwedstrijd iedere werkdag te zien en horen in Iedereen schrijft op NPO 2. De winnaars vertellen over de magie van het schrijversschap en worden verrast met een mini-masterclass door gevestigde auteurs als Thomas Rosenboom en Robert Vuijsje.

Vrijdag 11 maart, en maandag 14 tot en met vrijdag 18 maart, 22.45 uur,  NPO 2

nooit meer slapen

Op 11 maart doet Nooit meer slapen verslag vanaf het Boekenbal.

 

 

 

Beluister de aflevering hier

 

 

woord

Woord maakt vijf uur Boekenweekradio met onder meer de documentaire ‘Het vierde land’ van Katinka Baehr over de geschiedenis van Moresnet, het ministaatje waarover ook het boekenweekessay Zink van David van Reybrouck gaat. Daarin schetst hij het leven van Emil Rixen, die in 1971 op 68-jarige leeftijd overleed. Rixen was geen beroemdheid, maar leidde in een opzicht toch een opzienbarend leven. In nog geen zeventig jaar wisselde hij  vijf keer van nationaliteit zonder ooit te verhuizen. Verder aandacht voor het radiowerk van Hans Olink, die veel documentaires over Berlijn maakte, waaronder een portret van Deutschlandradio; een zender die voortkwam uit een West-Duits en een Oost-Duits radiostation.

Tijdens de uitzending is er live contact met bezoekers van het Boekenbal.

Beluister de uitzending hier

ovt

In O.V.T. spreken historici Willem Melching en Wim Berkelaar over de nieuwe geannoteerde editie van Mein Kampf, voorzien van 3500 kanttekeningen bij de originele tekst.

Beluister de uitzending hier

bureau buitenland

Op vrijdag 11 maart maakt Bureau Buitenland een themauitzending over Duitsland. Te gast zijn oud-correspondenten Margreet Brandsma en Wouter Meijer, die beiden boeken schreven over Duitsland.

Beluister de themauitzending hier

de lezende schrijver

VPRO Boeken gaat in de aanloop naar de boekenweek op bezoek bij schrijvers en interviewt en fotografeert hen op hun favoriete leesplek. Zo leest Jerry Hormone graag in het park en Yuki Kempees in zijn leesstoel naast zijn dranktafeltje. Elke dinsdag vind je een nieuwe Lezende schrijver online.

Elke dinsdag op vpro.nl/boeken.