Lowlands zomertip

Jan van Mersbergen tipt 'Schurkenbloed' van James Carlos Blake ter gelegenheid van Lowlands 2014: 'Het zijn mannen met een hart en niet zoals ze vaak zeggen over deze types: met een klein hartje.'The ballad of John and Edward Little

Door Jan van Mersbergen


Een tijdje terug stuurde mijn vriend Jan van Doorn me een mp3. Samen met Tim Knol had hij een liedje geschreven: The ballad of John and Edward Little. Het lied vertelt in een paar regels het verhaal van In the rogue blood, de schitterende roman van James Carlos Blake die nu in het Nederlands vertaald is als Schurkenbloed. Toen ik de Amerikaanse versie van de roman las luisterde ik naar de countryliedjes van Townes van Zandt. De leegte en toch ook de warmte van de liedjes sloot perfect aan bij het boek. Dat gevoel.

Al snel kwam ik op het idee samen met bevriende muzikanten een show te maken met het verhaal van de roman als basis maar dan verteld door tekstfragmenten voor te lezen én door de liedjes te spelen die bij het boek passen. Met Jan, Tim en Djurre de Haan vormde ik al de Yo-groep, een vriendengroep op whatsapp die dagelijks contact heeft over werk, over muziek en boeken, maar vooral over ons zelf, wat er speelt, en veel heel onzin, vieze plaatjes, grappige filmpjes, zoals dat op whatsapp gaat met vrienden. Iedereen zei toe en binnenkort spelen we de show op Lowlands. Het wordt ons eerste gezamenlijke optreden. De Yo-groep zal niet langer ons groepje zijn, de Yo-groep is van iedereen.

In de ballade zingen Jan en Tim over de broers Little die elkaar kwijt zijn, die tegen elkaar moeten gaan vechten aan weerskanten van de Amerikaans-Mexicaanse grens en van hun zusje, die ook vertrokken is. Dat is het verhaal: een familie op drift met een gestoorde moeder die als kind al een hoer was, een agressieve wilde als vader en twee broers die opgegroeid zijn met geweld. De broers zijn weinig subtiel met vrouwen en Indianen maar laten wel hun gevoel spreken, vanachter dat masker van mannelijkheid, botheid en geweld. Het zijn mannen met een hart en niet zoals ze vaak zeggen over deze types: met een klein hartje. John en Edward Little hebben een groot hart, voor elkaar en soms ook voor anderen. Zeker voor hun familie.

Het zijn cowboys die de romantiek van het Wilde Westen doen verbleken, die zichzelf vervloeken en ook trots zijn, die zich soms heel klein voelen en soms heel groot, zoals precies in het refrein van The ballad of John and Edward Little te horen is, als Jan en Tim tweestemmig zingen, als vrienden, als broeders.

de Yo-groep op Lowlands 2014

Op zaterdag 16 augustus staat de Yo-Groep om 15:30 uur in de Romeo-tent op Lowlands met Schurkenbloed. 

Het Wilde Westen was keihard, en James Carlos Blakes' In The Rogue Blood, is het keihardste wildwestboek van allemaal. Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling Schurkenbloed treedt de Yo-groep (muzikanten Jan van Doorn, Djurre de Haan en Tim Knol en schrijver Jan van Mersbergen) op. Aan de hand van korte boekfragmenten en daarbij passende countryliedjes wordt de roman tot leven gewekt.