VPRO Boeken is erbij

Vanaf 11 augustus staat vpro.nl/boeken in het teken van Lowlands 2014 met voorbeschouwingen (onder meer een vooruitblik met Ivo Victoria), interviews en archiefmateriaal. Gedurende het festival zelf publiceren we elke dag verslagen, tips, foto’s, interviews en een audio met alle hoogtepunten.

Lowlands, dat dit jaar plaatsvindt op 15, 16 en 17 augustus, is altijd meer dan een muziekfestival geweest. Het wordt al jaren geprezen om z’n enorme aandacht voor theater, literatuur, film en overige randprogrammering. vpro.nl/boeken reist mee naar Biddinghuizen om verslag te doen van het literaire festivalgevoel.

In de Romeo-tent proberen allerhande schrijvers, bijeengebracht door auteur en Lowlands-veteraan Ivo Victoria, het Lowlandspubliek te verleiden om de muzikale headliners even te laten voor wat ze zijn. Dat zou zomaar kunnen lukken. Met Karl Ove Knausgård heeft Victoria dit jaar in ieder geval een persoonlijkheid geboekt die qua reputatie niet onder doet voor de gemiddelde charismatische bandfrontman. Op zaterdag wordt hij geïnterviewd door Renske Jonkman. Het gesprek zal na afloop in zijn geheel op vpro.nl/boeken te zien zijn.

Op de openingsdag van het festival is er voor alle fans van het recentelijk opgedoekte Literaturfest nog één keer de mogelijkheid om te zien hoe Toine Donk en Ernst Jan Pfauth, hopelijk nog steeds ‘niet gehinderd door enige kennis van zaken’ rappers Typhoon, MC Fit en Vjèze Fur vragen naar hun favoriete kinderboek.

Lowlands heeft geen boodschap aan de gebaande paden, en het literair programma negeert dan ook de grenzen tussen auteur, dichter, muzikant en rapper: Jan van Mersbergen brengt samen met onder anderen Tim Knol een ode aan de roman Schurkenbloed van James Carlos Blake, Sunday in the Village koppelt dichters als Lieke Marsman aan muzikanten als Lucky Fonz iii en Woord! plaatst onder meer Sticks tegenover Ellen Deckwitz. Voor de doorgedanste festivalganger staat er interview met journalist en non-fictieheld Tom Rachman op het programma.

Voor wie de zondag wil beginnen met een beetje bezinning vragen dichters zich in navolging van H.C. Ten Berge af Hoe het is om nu te leven. Voor wie het allemaal wat te lang duurt, bieden De heren van het zeer korte verhaal soelaas.


Klik hier voor de volledige programmering van Lowlands 2014.