Karl Ove Knausgård, een wereldreiziger en swingen met die billen

De grote rockster van Lowlands is gearriveerd: Karl Ove Knausgård komt het festival verblijden met een bezoekje. Wij filmden zijn gesprek met Renske Jonkman. Ook op zaterdag: ontmoetingen tussen muziek en poëzie en een wijze les van een wereldreiziger.

Karl Ove Knausgård, De Portishead van het literatuurprogramma, heeft zo'n roem behaald dat er een kartonnen versie van hem bij de ingang van de Romeo staat. Als dat geen rockster is.

VPRO Boeken maakte een registratie van Knausgårds gesprek met Renske Jonkman over zijn werk. Wie hem altijd al eens in het Noors wilde horen lezen, moet zeker tot het einde blijven kijken.

Elfie Tromp roemt de mannenbil

Elke Lowlandsdag begint met een zwoele nacht: schrijvers & reggae-artiesten laten de Romeo op z'n grondvesten trillen in Riddim. Elfie Tromp kennen we van de VPRO Bagagedrager en haar boek Goeroe, maar vannacht wil ze graag de aandacht elders op richten. Op mannenbillen. 

Lieke en Lucky: zondags op zaterdag

Sunday in the Village, de maandelijkse avond in café TABAC in Amsterdam, samengesteld en gepresenteerd door Thomas Verbogt en Alma Mathijssen, sloot de literaire zaterdag af met  poëtische combinaties: Anton Dauztenberg, Douwe Bob met Thomas Verbogt, Lieke Marsman en Lucky Fonz III. Dat leverde prachtige optredens op die de propvolle tent volledig liet verstommen. Beluister het openingsnummer van Lieke Marsman en Lucky Fonz III.

Iris Hannema over vervelende mannen

Iris Hannema reist de wereld rond, van Colombia tot Iran. Tijdens al die reizen heeft ze één grote ergernis ondervonden: opdringerige mannen. Gelukkig heeft ze er iets op gevonden. Draag altijd een trouwring, zegt Hannema, en als dat faalt, sla erop los.

Duo debuterende zusjes

De zusjes Kelder kwamen beiden vertellen over hun recentelijk verschenen debuut. Renees Part-time Junkie gaat over een ghb-verslaving waarvan zelfs haar zus niet wist, Eva’s Het Leek Stiller Dan Het Was over de generatie die verstrikt raakt in het vagevuur van de sociale media. Luister hoe Renee uitlegt dat het haar hond was die haar redde van haar verslaving.

De literaire tattooshop

Het loopt storm bij de literaire tattooshop voor de tent. Tientallen mensen laten een dichtregel op hun arm schrijven door echte tattoo artists. Zoals bovenstaande regel, van Anne Broeksma. 

Boeken bij boeken op Lowlands

De boekhandel loopt lekker. Er zijn blijkbaar genoeg mensen die het extra gewicht in hun rugzak graag meetorsen, als Karl Ove Knausgārd zijn vierdelig oeuvre voor hen wil signeren.