De C. Buddingh’-prijs wordt dit jaar voor de vijfentwintigste keer uitgereikt. Deze prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar bedraagt 1200 euro en is bedoeld als stimulans voor de beginnende dichter.

De C. Buddingh’-prijs wordt uitgereikt tijdens Poetry International. De jury, bestaande uit Annelies van Hees, Jan de Roder en Xavier Roelens, nomineerde het werk van vier dichters die al langer actief zijn in de poëzie maar nu pas een eerste bundel publiceerden.
 

Ellen Deckwitz (1982) won bijvoorbeeld in 2009 al de Meander Dichtprijs en het Nederland Kampioenschap Poetry Slam. Zij publiceerde in diverse tijdschrift en en kranten. In 2011 verscheen haar bundel De steen vreest mij bij Nijgh en Van Ditmar.

De Vlaming Max Temmerman (1975) produceerde en regisseerde literaire voorstellingen in binnenen buitenland. Hij was betrokken bij Antwerpen Boekenstad en is nu directeur van cultuurcentrum De Kern in Wilrijk. Zijn debuut is Vaderland (uitgeverij Vrijdag). ‘Niets van wat ouwe tantes als poëzie beschouwen is in de gedichten van Max Temmerman terug te vinden,’ schreef Benno Barnard daarover.

Ook Michaël Vandebril (1972) is een bekende in de Vlaamse poëziewereld: hij leidt sinds 2002 Antwerpen Boekenstad en is onder meer de man achter het Antwerpse stadsdichterschap. Zijn debuut Het vertrek van Maeterlinck verscheen in januari bij De Bezige Bij Antwerpen.

De nominatie van Jeroen Mettes’ Nagelaten werk (Wereldbibliotheek) komt postuum; de dichter overleed in 2006. Hij liet een eigenzinnig en omvangrijk oeuvre van gedichten en essays na, dat vorig jaar werd bezorgd door Piet Joostens, Frans-Willem Korsten en Daniël Rovers.

Uitreiking 25ste C. Buddingh’-prijs
Donderdag 14 juni, 21.30-22.30 uur in de Rotterdamse Schouwburg