Genomineerd voor de C. Buddingh' Prijs 2014

Sinds 1988 wordt op initiatief van Poetry International ieder jaar de C. Buddingh'-Prijs uitgereikt aan de schrijver of schrijfster van het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het voorgaande jaar. VPRO Boeken vroeg de dit jaar genomineerde Hannah van Wieringen om haar favorieten uit het Poetry International programma te selecteren.


Ik houd veel van Micha Hamel’s werk. Ik zag hem nooit eerder voordragen. Hieronder een gedicht uit zijn debuut, dat geestig is en wat wrang. Maar hij gaat natuurlijk eerder iets voordragen uit Bewegend Doel. Die was ook voor de VSB poezieprijs genomineerd. Had ook best kunnen winnen. Roni Margulies ken ik niet, die krijg je er dan gratis bij.

Nullen en enen

Ik kan poëzie waarderen.
Wanneer ik een gedicht gelezen heb
zet ik beneden aan de pagina
ernstig
een nul of een één.

Bij twijfel cijfer ik per strofe.
Hun gemiddelde wordt afgerond en
eveneens onderaan genoteerd.

Als ik de bundel
uit heb, tel ik alle enen
op en deel de uitkomst
door het aantal gedichten.
 
uit: 'Alle cijfers opgeteld', 2004.
 
 
ik houd heel erg van hoorspelen. ben dus benieuwd wat er met de gedichten van gambarotta is gedaan. Het zou zich er heel goed voor kunnen lenen, hieronder een citaat:

'Om te beginnen
is een elektricien geen elektricien
maar een man die werkt als elektricien
ook al denkt hij ’s avonds
dat zijn aderen kabels zijn
die overtollige watts geleiden
van zijn dagelijks werk.’

3.

Volgens mij kun je dagelijks bij Daniel Dee langs in zijn Poëziecafe voor inspiratie. Maar verder is het bij een poëziefestival net zoals bij Pitch of Lowlands, je gaat af op wat je kent en onderweg er naar toe word je afgeleid door iets moois dat je nog niet kende.

Volgens mij is dat het hele idee: dat je vindt wat je niet zoekt.
 
 
Hannah van Wieringengenomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2014,, leest uit Hier kijken we naar.

De debuutbundel van Hannah van Wieringen, ook bekend als schrijfster van korte verhalen en voor theater, valt op door de enorme dosis energie die de gedichten bezitten. Van Wieringen toont daarmee durf en laat tegelijkertijd een eigen stem horen.


C. Buddingh' Prijs 2014 Uitreiking:
donderdag 12 juni om 21:30 uur