Genomineerd voor de C. Buddingh'-Prijs 2014

Sinds 1988 wordt op initiatief van Poetry International ieder jaar de C. Buddingh'-Prijs uitgereikt aan de schrijver of schrijfster van het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het voorgaande jaar. VPRO Boeken vroeg de dit jaar genomineerde Hanneke van Eijken om haar favorieten uit het Poetry International programma te selecteren.


Ik zou zeker naar de openingsavond gaan, omdat je daar veel dichters kunt ontdekken. Het is eigenlijk een beetje zoals Lowlands. Er zijn bands die je kent en daarom graag wil zien, maar de mooiste ontdekkingen doe je bij de Lima bijvoorbeeld, bij de kleinere podia. Het bijzondere aan Poetry International is dat dichters van de hele wereld te horen zijn en daar kun je dus mooie ontdekkingen doen. Zo was enkele jaren geleden de Australische dichter Robert Gray op Poetry International. Ik had nog nooit iets van hem gelezen, maar ik werd echt overdonderd door zijn optreden. En nu herlees ik vaak zijn poëzie. Alleen daarom al zou je diverse programma’s moeten bezoeken, maar tijdens de openingsavond zijn alle dichters te horen en kun je alvast proeven. Daarna zou ik zeker een aantal poëzielezingen bijwonen, en vooral die lezingen met dichters die ik nog niet ken.

'Whatever you say, say nothing': Seamus Heaney
vrijdag 13 juni 18.30


Het programma dat om Seamus Heaney draait zou ik zeker willen zien. Simpelweg omdat het bijzonder is om zijn werk vertolkt te horen worden, nu hij afgelopen jaar is overleden. Seamus Heaney was een groot dichter en ik ben een liefhebber van zijn werk.

Poetry in Science
vrijdag 13 juni 21.30


Ik ben zelf wetenschapper en ik vind de overeenkomst tussen wetenschap en poëzie fascinerend. Ik kan me helemaal vinden in de uitspraak van Leo Vroman dat het schrijven van een goed gedicht te vergelijken is met een wetenschappelijk experiment. Een goed gedicht schrijven is een ontdekkingsreis, alsof je een visnet langzaam binnenhaalt, en nog geen idee hebt van de vangst. De euforie die je dan voelt is echt alsof je een wetenschappelijke ontdekking hebt gedaan. Hoewel de volgende ochtend regelmatig blijkt dat die euforie een beetje voorbarig was, kan het voelen als een wereldschokkende ontdekking die je doet.

Als wetenschapper verwijs ik in mijn eigen gedichten ook veel naar wetenschap, in een bijna meer letterlijke zin. In mijn bundel zitten veel wetenschappelijke feiten verstopt (die allemaal kloppen uiteraard!). Daarnaast neem ik de wetenschap ook op de korrel. Hoeveel kun je nu eigenlijk meten, en veel belangrijker wat is onmeetbaar? Zo gaat het gedicht “Hoe we slapen” over wat er allemaal decennia of eeuwen later van ons overblijft en wat te meten, vast te stellen is voor wie ons vindt. Wat onmeetbaar is, is de liefde.

Uitreiking C. Buddingh Prijs 2014
12 juni 21.30


Als vierde tip, dus als extraatje, kan ik iedereen uiteraard aanbevelen om naar de C. Buddinghprijsuitreiking te gaan. Ik ben er in elk geval. Waarom je er heen zou moeten gaan? Vooral omdat de jury dit jaar vier uiteenlopende bundels heeft geselecteerd, dus het beloofd een mooie en gevarieerde avond te worden.

Het volledige programma van Poetry International Festival 2014 vind je hier.
 

Hanneke van Eijken, genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2014, leest uit Papieren Veulens.

Papieren veulens is een rijk debuut dat een overtuigend geheel vormt. Van Eijkens poëzie kenmerkt zich door de heldere taal en de zuiverheid in syntaxis, waarmee zij knap volle beelden weet te construeren.

C. Buddingh' Prijs 2014 Uitreiking:
donderdag 12 juni om 21:30 uur