Genomineerd voor de C. Buddingh'-Prijs 2014

Sinds 1988 wordt op initiatief van Poetry International ieder jaar de C. Buddingh'-Prijs uitgereikt aan de schrijver of schrijfster van het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het voorgaande jaar. VPRO Boeken vroeg de dit jaar genomineerde Maarten van der Graaff om zijn favorieten uit het Poetry International programma te selecteren.

Jules Deelder - 'Hoe langer je leeft / hoe korter het duurt'
woensdag 11 juni 21.30

Als ik ga, ga ik natuurlijk naar Jules Deelder. Ter voorbereiding: Junkers 88 en Portret van Olivia de Havilland (her)lezen.
Het is een soort interview voor publiek (niet echt een gelukkig genre, pas zag ik nog zo’n wrang toneelstukje waarin met overgave heel ernstig naar een horizon werd gekeken door interviewer en slachtoffer, maar met Deelder loop je dit risico niet).

Alfred Schaffer en Peter Gizzi
vrijdag 13 juni 20.00


Dan het programma met Alfred Schaffer en Peter Gizzi (13 juni). Gizzi heb ik leren kennen door zijn stukken over Jack Spicer en dat is een geweldige dichter. Of Gizzi dat ook is, weet ik eerlijk gezegd niet, maar ik ben bereid de gok te wagen. Alfred Schaffer heb ik een keer een brief horen voorlezen, waarin hij het uitmaakte met John Ashbery. Ik denk daar vaak aan. Volgens mij zat er tijdens een gedeelte van de videoboodschap waarin hij de brief las een kind op zijn schoot.

Martín Gambarotta
Woensdag 11 juni 21.30

Hier zijn gedichten van Martín Gambarotta te lezen, in vertaling van Bodil Kok. Ik wil wel naar iemand luisteren die dit soort dingen schrijft:

‘Om te beginnen
is een elektricien geen elektricien
maar een man die werkt als elektricien
ook al denkt hij ’s avonds
dat zijn aderen kabels zijn
die overtollige watts geleiden
van zijn dagelijks werk.’

Mooie namen
Donderdag 12 juni 18.30

Monica Aasprong is een mooie naam. ‘Vincent, homesick for the land of pictures’ ook.
Die laatste naam hoort bij een stuk van Samuel Vriezen, gebaseerd op een gedicht van – opnieuw- Peter Gizzi.
Mooie namen moet je nooit negeren.

Tiki's

Tot slot een huishoudelijke mededeling: op zeven minuten lopen van de Rotterdamse schouwburg bevindt zich de Tiki’s. Daar ga je naar binnen om plaats te nemen aan de tafel in de achterste nis en bestel je een Tikiburger. En een caipirinha.

Routebeschrijving naar de Tiki’s hier.

Maarten van der Graaff, genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2014, leest uit 'Vluchtautogedichten'.

In zijn poëziedebuut bedient Maarten van der Graaff zich gelijk van een breed palet. De bundel bezit vrolijkheid, schwung en geen begrenzing. Van der Graaff toont zich hiermee een lyricus pur sang die een volledig eigen ‘taalwereld’ neerzet.

C. Buddingh' Prijs 2014 Uitreiking:
donderdag 12 juni om 21:30 uur