Dichter Henk Ester heeft met zijn bundel 'Bijgeluiden' de C. Buddingh'-prijs 2013 gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. Dat werd vanavond op Poetry International bekendgemaakt.

De jury koos voor Bijgeluiden omdat 'daarin op een uiterst persoonlijke manier het buitenpersoonlijke beschouwd wordt tijdens een weergaloze poëtische rondgang door de wereld.'

Naast Ester waren ook de debuten van Iris Brunia (Laten we mijn lichaam delen), Kira Wuck (Finse meisjes) en Bernke Klein Zandvoort (Uitzicht is een afstand die zich omkeert) genomineerd. Deze vier bundels werden eerder geselecteerd uit 26 inzendingen.

De jury, bestaande uit dichteres Anneke Brassinga, vertaler Karol Lesman en Carl de Strycker, directeur van het Poëziecentrum in Gent, noemt Bijgeluiden verder 'een bundel die getuigt van een hechte compositie, terwijl het verrassingselement niet wordt uitgesloten doordat de vorm van elk gedicht gedicteerd wordt door het gedicht zelf zodat er een afwisselend en avontuurlijk geheel ontstaat.'

De C. Buddingh’-prijs wordt sinds 1988 door Poetry International uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Aan prijs is een bedrag van € 1.200,- verbonden. De laatste drie jaar werd de prijs aan een vrouw toegekend: Delphine Lecompte (2010), Lieke Marsman (2011) en Ellen Deckwitz (2012).