Dit is ook Poetry International

Een overzicht van de extra evenementen tijdens en gerelateerd aan het festival.

Wake up in Poetry – slapen bij de dichter thuis

Altijd al wakker willen worden op het kussen van een dichter? Dit is uw kans. Tijdens het Poetry International Festival koppelen Wibbine Kien en Judith van den Berg van Hotel Rotterdam festivalbezoekers aan Rotterdamse dichters. Wie in slaap gelezen wil worden door Ester Naomi Perquin of Daniël Dee, of zin heeft in een ontbijtje thuis bij Dichter des Vaderlands Anne Vegter kijkt op www.wakeupinit.com voor meer informatie en aanmelding.

Poetry on/as film: Herta Müller en Rogi Wieg

De avond voor Poetry International Festival officieel van start gaat, vindt in Filmtheater Cinerama in Rotterdam een speciale Poetry-filmavond plaats.

Hierop zal Het alfabet van de angst van John Albert Jansen over Nobelprijswinnaar Herta Müller (1953) in première gaan. Als Herta Müller niet aan een roman werkt, maakt ze collagegedichten; kleurige knipsels van woorden en afbeeldingen uit kranten en tijdschriften. Dreiging, angst en trauma’s komen daarin veelvuldig voor.

Müller groeide op in het Roemenië van Ceausescu, als lid van de Duitssprekende minderheid maakte ze hardhandig kennis met de communistische staatsterreur. Het verzet van het individu tegen een totalitair regime is een van de grote thema’s van haar werk.

Voor de film voerde Jansen twee lange gesprekken met haar en ging hij naar het dorp waar ze vandaan komt. ‘Ik ken niemand die zo pregnant en krachtig, zo samengebald over zulke thema’s kan vertellen. De gestolde emotie zit in elke zin, in elke blik.’

Ook zal er een exclusieve vertoning zijn van een portret van dichter, schrijver, musicus en beeldend kunstenaar Rogi Wieg (1962). Wieg lijdt al jaren aan ernstige depressies, maar zijn lichamelijke gezondheid laat hem nu ook in de steek.

Hoewel het niet de eerste keer is dat hij zijn dood aankondigt, vonden zijn vrienden Esther Wils, Noek Zwaan, Maria Barnas en Ester Naomi Perquin het tijd om Wieg vast te leggen op beeld. Ze vroegen dichter en VPRO-presentator Wim Brands en cameraman en regisseur Peter Gielissen dit te doen.

Brands: ‘Rogi is een raadsel. Hij maakt voortdurend fictie van het bestaan. Het lijkt alsof hij het hele leven bezig is geweest uit te vinden wie Rogi Wieg is en tegelijkertijd is hij Rogi Wieg aan het spelen. Alsof hij permanent in een gedicht woont.’

Poetry on / as Film
maandag 8 juni, 19.30-23.00 uur

language & ART Gallery Tour 2015 taal en beeldende kunst

Tijdens de vierde Language & Art Gallery Tour, presenteert Poetry samen met vele Rotterdamse galeries een tour langs kunstwerken op het snijvlak van taal en beeldende kunst. Nieuw dit jaar is de samenwerking met de Kunsthal. Daar is uit elke deelnemende galerie een kunstwerk te zien.

De Kunsthal zelf vroeg de jonge kunstenaar Tim Hollander om in de ‘etalage’ een site specific werk te maken. Eerder maakte Hollander ‘Contemporary poems’ van plakletters die na afloop van een expositie van de muren werden gehaald. Nu kruipt hij in de fictieve rol van gastcurator.

De Kunsthal heeft geen eigen kunstcollectie, maar wel een enorme diversiteit aan objecten en materialen die worden gebruikt om de vele tentoonstellingen vorm te geven. Dwalend en spittend door de opslag en archieven haalt hij die ‘verborgen schatten’ naar boven.

Kunsthal-curator Eva van Diggelen: ‘Het koppelen van beeldende kunst aan poëzie biedt interessante invalshoeken. Met deze samenwerking kunnen we dat over het voetlicht brengen.’

Opening language & ART zondag 7 juni, 15.30 uur, Kunsthal Rotterdam

Gratis Guided Tours – 10 t/m13 juni

Vanaf de Rotterdamse Schouwburg vertrekken elke festivaldag om 14.00 uur gratis Guides Tours. Onder leiding van een gids en indien nodig op een gratis leenfiets vindt u eenvoudig en snel uw weg naar de deelnemende galeries: Lisplein 5, De Witte Slagerij, Hommes, Het Plafond, Joey Ramone, Zic Zerp, De Bakkerij, Phoebus, Untitled, Goethe-Institut, Galerie Rianne Groen, Galerie Frank Taal, Walgenbach Art & Books, V’Art, RAM / ramfoundation, Cokkie Snoei en de Kunsthal.
Informatie en reserveren: www.poetryinternational.nl/gallerytour

Masterclass Poëzie schrijven met VSB-winnaar Hester Knibbe

Wie de fijne kneepjes van het vak wil leren, kan terecht bij de masterclass Poëzie schrijven van Hester Knibbe. Onlangs won Knibbe met haar bundel Archaïsch de dieren de VSB Poëzieprijs 2015, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. Knibbe: ‘In de masterclass wil ik de nadruk leggen op interactie met het publiek. Hoe ik dat ga doen verklap ik nog niet, dat moet een verrassing blijven.’

Donderdag 11 juni, 18.30 uur

Masterclass Poëzie lezen met Dichter des Vaderlands Anne Vegter

Een gedicht geeft zijn betekenis, schoonheid, doel of boodschap niet altijd direct prijs. Om toegang te krijgen zijn vaak andere technieken nodig dan bij het lezen van welke andere tekst dan ook. Veellezer en Dichter des Vaderlands Anne Vegter is als geen ander in staat deze oesters te openen: aan de hand van alternatieve en verrassende leeswijzen, leeshoudingen en benaderingsvormen opent zij voor u de toegang tot de woorden achter de poëzie.
Zaterdag 13 juni, 15.30 uur

VPRO Boeken
Dichter en voormalig Gard Sivik-redacteur Hans Sleutelaar is te gast in VPRO Boeken. Verder aandacht voor de biografie van C. Buddingh’ door Wim Huijser.
Zondag 7 juni, NPO 1, 11.20-12.00 uur

Het uur van de Wolf: Het alfabet van de angst, documentaire van John Albert Jansen over Nobelprijswinnaar Herta Müller
Dinsdag 9 juni, NPO 2, 23.00 uur