Tijdens de VPRO Poetry Academy, met onder anderen Maaike Meijer, Els Moors en Jen Hadfield, vraagt Wim Brands het publiek welke dichtregels op hen een onuitwisbare indruk hebben gemaakt.

Zestien jaar oud was ik toen ik het intro van Achterbergs ‘Afvaart’ las.
Ik onderging een ervaring die zo alomvattend was dat woorden tekort schoten. Ik keek als een wit konijn in de koplampen en dacht aan die keer dat ik het eerste nummer van Hot Rats van Frank Zappa hoorde, of toen ik in een kerk Bach hoorde vertolken.

Aan het roer dien avond stond het hart
en scheepte maan en bossen bij zich in
en zeilend over spiegeling
van al wat het geleden had
voer het met wind en schemering
om boeg en tuig
voorbij de laatste stad.

Ik herlas de regels en leerde ze uit het hoofd om ze vervolgens te pas en te onpas te citeren, tot op de huidige dag. Welk wonder zich indertijd voltrok ontdekte ik toen ik jaren daarna een essaybundel van T.S. Eliot las.

Poëzie deelt zich mee voordat ze begrepen wordt, schreef de Amerikaan. Preciezer kan niet onder woorden worden gebracht wat poëzie vermag, wat maakt dat een goed gedicht dezelfde tintelingen kan veroorzaken als muziek. Nu snapte ik wat mij indertijd was overkomen.
Over die verwondering wil ik het hebben tijdens de VPRO Poetry Academy die wordt gehouden tijdens Poetry International.

Ik zal u vragen welke regels ooit een onuitwisbare indruk op u maakten, zo onuitwisbaar dat u ze kunt citeren als u midden in de nacht wordt wakker gemaakt.

Maaike Meijer, hoogleraar Genderstudies, biograaf van Vasalis en momenteel werkend aan een biografie van Fritzi ten Harmsen van der Beek zal de centrale lezing van deze Poetry Academy houden en ingaan op de vraag wat er in een gedicht kan dat in geen enkel ander medium kan.

Ook te gast is muzikant Henny Vrienten. Duizenden poëziebundels telt zijn bibliotheek. Hoe ontstond die liefde voor poëzie? Wanneer wordt hij geraakt door een gedicht? En natuurlijk wordt er voorgelezen door dichters. Els Moors zal onder anderen aanwezig zijn. Van haar ken ik trouwens ook regels uit het hoofd:

De witte fuckende konijnen fucken
en zij fucken samen het dak plat
zonder afstandsbediening
galm galm het is ochtend!?

VPRO Poetry Academy
Zaterdag 13 juni, 13.00-15.30 uur

Rotterdamse Schouwburg. Toegang: 15 euro. Met een kaartje voor de VPRO Poetry Academy heeft u toegang tot alle festivalprogramma’s op zaterdag 13 juni