Dit is ook Poetry International

Na het openingsprogramma in de Schouwburg verhuist het festival naar het Ro Theater, nabij de Witte de Withstraat, waar kunstinstellingen WORM, TENT en Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst allerlei programma’s rondom beeldende kunst en poëzie organiseren.

Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst
Dichter en kunstenaar Maria Barnas reageert tijdens het festival op de expositie van kunstenaar Oscar Santillan. Santillans werk gaat over blindheid, waarmee hij zijn fascinatie voor de schrijver Jorge Luis Borges laat zien. Tot op zeer hoge leeftijd bleef Borges naar de bioscoop gaan, ondanks zijn zeer beperkte zicht. Maria Barnas brengt haar poëzie in braille aan op de wanden van de Witte de With.

Zaratán door Oscar Santillan / Para|Fictions series, t/m 3 juli. wdw.nl

TENTPlatform voor Hedendaagse Kunst
Grote namen uit de Rotterdamse SPOKEN-scene reageren op de tentoonstelling Utopian Dreams, waarvoor verzamelaar en oud-museumdirecteur Reyn van der Lugt een tiental historische en hedendaagse toekomstfantasieën over Rotterdam bijeenbracht. Onderdeel van Utopian Dreams zijn de statements die schrijfster Elfie Tromp verzamelde van dichters, kunstenaars, denkers, schrijvers, studenten en kroegbazen. Naar het idee van Douglas Coupland’s Slogans for the 21st Century, zet ze zo het Rotterdamse denken in de 21ste eeuw tegenover dat van de twintigste eeuw.

Woensdag 8 juni en vrijdag 10 juni, 16.00-17.00 uur
Slogans for Rotterdam, 18 mei-10 juli
tentrotterdam.nl

WORM Centrum voor Avantgardistische Recreatie
Onder de naam UBIK / Intergalactic Scifi Bizarro Festival verrijkt WORM het Poetry-programma met de taal van sciencefiction en B-Film. Op 9 juni met een symposium over het volgens WORM nijpend tekort aan Nederlandstalige Scifi-literatuur, op 10 juni met een programma over de taal van Scifi en Bizarro, met als speciale gast festivaldichter Aase Berg wier gothic sci-fi epic Mörk Materia (Dark Matter) internationale waardering oogstte, en met de Amerikaanse grootmeester van de bizarro-fictie Kevin L. Donihe. Hij is tijdens het festival writer in residence in WORM.

Donderdag 9 juni, 21.00 uur
Vrijdag 10 juni, 22.00 uur

wat doet de VPRO tijdens Poetry International?

VPRO Academy
Ook dit jaar een special programma voor VPRO-leden, met festivaldichter en winnares van de Herman de Coninckprijs Ruth Lasters en de Chileense dichter Raúl Zurita. Andere gasten vertellen welke rol poëzie in hun leven en werk speelt.

VPRO Boeken
Jeroen van Kan ontvangt festivaldichter Ruth Lasters en Piet Schrijvers, vertaler van Horatius' 'De dichter als vakman'.
VPRO Boeken
Zondag 5 juni, NPO 1, 11.20-12.00 uur
 

Nooit Meer Slapen
Ester Naomi Perquin in gesprek met festivaldichter Maarten van der Graaff
Nooit Meer Slapen
Vrijdag 3 juni, NPO 1, 0.30-1.00 uur

language&ART Gallery Tour 2016

In de language&ART Gallery Tour presenteert Poetry International samen met Rotterdamse galeries een tour langs kunstwerken op het snijvlak van taal en beeldende kunst.
In de Kunsthal maakt Inge Aanstoot bijvoorbeeld een grootse muurschildering bewoond door menselijke figuren, zelfportretten en een grote variëteit aan dieren. In galerie Untitled van fotograaf Lenny Oosterwijk is de tentoonstelling Concrete Jungle te zien, over de jungle in de stad. Met werk van illustrator Johan Kleinjan en betonbeeldhouwer Sander Buijk. 

Deelnemers: Galerie Zic Zerp, Cokkie Snoei. Phoebus Rotterdam, Showroom MAMA, Het Plafond, RAM/ramfoundation, Goethe-Institut, Galerie Rianne Groen, Galerie Frank Taal, Joey Ramone, Studio De Bakkerij, Untitled, Lisplein 5, V’Arts, Galerie Hommes, Walgenbach Art & Books, Kunsthal, Galerie RIB.

Opening language&ART
Kunsthal Rotterdam
zondag 5 juni, 15.30 uur
language&ART Gallery Tour
Gratis guided tours: 8 t/m 11 juni
vertrek vanaf RO Theater
Info en reserveren poetry.nl
poetryinternational.nl/gallerytour