Reis om de wereld in 80 woorden - Danny Gordijn wint wedstrijd Zeer Korte Verhalen schrijven. Maar liefst 1500 mensen schreven een ultrakort verhaal van maximaal 80 woorden voor de wedstrijd ‘Zeer Korte Verhalen schrijven’. De winnaar werd op het VPRO Boeken Festival bekend gemaakt door juryvoorzitter A.L. Snijders, nestor van het zeerkorteverhalengenre en columnist voor VPRO Gids. - Richtje Reinsma, Engelenbak

Als alle inzendingen van de 1500 deelnemers achter elkaar zouden worden gelegd, en elke letter opgeblazen zou worden tot een breedte van 80 meter, zo rekende presentator Elja Looijestijn het publiek voor, dan zouden alle ingeleverde ultrakorte verhalen samen de hele wereld kunnen omspannen.

80 woorden is zelfs voor een kort verhaal aan de erg korte kant, zo oordeelde Snijders, al zag hij wel een voordeel. ‘Snel klaar.’ Wellicht dat dat de overdonderende hoeveelheid inzendingen kan verklaren. Dit was zijn derde juryvoorzitterschap voor een wedstrijd korte verhalen, een literaire categorie die onmiskenbaar  enorm aan populariteit aan het winnen is. De eerste wedstrijd waarbij hij jureerde vond plaats in zijn eigen woonplaats  Lochem en oogstte 4 inzendingen; de tweede werd gehouden tijdens een literair festival in Utrecht en leverde 371 verhalen op. Kortom, het aantal van 1500 inzendingen slaat alles. Zou het schrijversanimo stijgen naarmate de woordlimiet zakt?

De jury - bestaande uit Dorstredacteur Roos Pollmann, rapper en schrijver Omar Dahmani en natuurlijk A.L. Snijders, de man die het ZKV (Zeer Korte Verhaal) groot maakte en onlangs de Constantijn Huygensprijs won-  selecteerde drie woordreizen , die door de schrijvers werden voorgelezen. Na de verklaring van de jury dat de stemming al polderend verliep wegens smaakverschillen werden de gelukkige winnaars bekend gemaakt. De derde prijs ging naar Linda Veldman, en de tweede naar Jules de Keiser. Danny Gordijn sleepte de eerste prijs in de wacht. Zijn buit moest op een karretje worden binnengereden, want hij kreeg voor elk van zijn woorden een afzonderlijk kado.

Op de vraag van Elja Looijestijn of hij van schrijven zijn beroep wil maken, antwoordde  Danny Gordijn volmondig ja. ‘Als ik met 80 woorden al zo’n succes heb…’ Hij heeft er niet al te lang over gedaan. ‘Ik zag het een beetje als een gedicht. Eerst schreef ik in een stream of consciousness, en daarna ging ik snoeien. Ik heb wel meerdere pogingen gedaan.’  Gordijn vond de wedstrijd buitengewoon inspirerend. Twee jaar geleden probeerde hij een boek te schrijven, en typte 180.000 woorden bij elkaar. ‘Maar het wilde maar niet interessant worden.’

De noodzaak om bondig te zijn en binnen de toegestane hoeveelheid woorden te blijven, bracht hem ertoe flinke gaten te laten vallen in zijn tekst. Juist die bleken het verhaal spannend te maken en de lezer de ruimte te bieden tot eigen interpretatie. 

Het winnende verhaal van Danny Gordijn

Ze belt collect uit Maleisië, om te vragen of hier alles goed is. En om te vertellen dat daar alles mis is.

We vragen elkaar zonder woorden of we nog een keer geld zullen sturen.

Natuurlijk doen we dat.

Voor het eind van het gesprek is er genoeg overgemaakt voor een ticket. Zodat hij niet mee kan. Enkele reis, zodat ze niet terug hoeft. Kan.

Vroeger wilde ze alleen maar weg.

Vannacht vliegt ze vlak langs de supermaan naar huis.