De VPRO, die vorig jaar een festival rond het vrije denken organiseerde, pakt dit jaar uit met boeken, een van de speerpunten van de omroep. Omdat boeken deuren openen naar een wereld van verhalen en de VPRO die wereld een podium wil geven. Op radio en tv, in de VPRO Gids en op internet. En dit jaar ook op een festival. Een beknopt overzicht van de onderdelen.


Op zaterdag 2 juni vindt in de Nes theaters, Amsterdam, het VPRO Boeken Festival plaats. Dé plek voor de boekenliefhebber, waar meer dan 60 auteurs hun opwachting maken voor een optreden, interview, gesprek of workshop. Op het festival worden ook de vernieuwde VPRO Boeken website gelanceerd, de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek uitgereikt en verschillende boeken gepresenteerd, waaronder O’Hanlons helden naar aanleiding van de gelijknamige Nipkowschijf winnende serie.

Verhalen
Op het VPRO Boeken Festival draait het allemaal om de verhalen van meer dan zestig schrijvers, onder wie hoofdgast John Irving. Festivalbezoekers kunnen met de Amerikaanse auteur in gesprek en televisie- en radio-interviews bijwonen naar aanleiding van zijn recent verschenen boek In een mens.

In de verschillende theaters in de Nes zijn uiteenlopende programma’s gepland. A.L. Snijders opent het festival met een speciaal geschreven ZKV (zeer kort verhaal). Later op de dag geeft hij een workshop korte verhalen schrijven. In aanloop naar het festival organiseren de VPRO Gids en VPRO Dorst alvast de wedstrijd Reis om de wereld in 80 woorden. De winnaar wordt op 2 juni door juryvoorzitter A.L. Snijders bekend gemaakt.

Boekpresentaties
Op het festival worden meerdere nieuwe boeken gepresenteerd. Arnon Grunberg en Wim Noordhoek presenteren de bundel Waar ook ter wereld, met een weerslag van hun wekelijkse gesprekken in het radioprogramma De Avonden.

Naar aanleiding van de televisieserie komt het boek O’ Hanlons Helden uit. Redmond O’ Hanlon is met de schrijvers Jonathan Maas en Caroline Ligthart aanwezig op het festival, waar zij een toelichting geven op het project en hun ervaringen delen met het publiek.

Ook wordt het nieuwe nummer van het tijdschrift Uitgelezen boeken gepresenteerd, dat geheel is gewijd aan Nederlands meest kleurrijke en tegendraadse schrijver Heere Heeresma.

Voordrachten
Pupillen uit de schrijfgroep van literair geïnspireerde daklozen die Christine Otten elke twee weken begeleidt, dragen hun mooiste gedichten voor. VPRO Gids-redacteur Hugo Hoes leest voor uit Fijne familie, de verhalenbundel over zijn jeugd die deze zomer verschijnt. Ook schrijvers en dichters, onder wie Esther Gerritsen, Herman Koch, Daan Doesburgh, Wim de Bie, Franca Treur, Elvis Peeters, Krijn Peter Hesselink, Kees van Kooten, Jelle Brandt Corstius, Nelleke Noordervliet, Klaske Oenema, Ellen Deckwitz, James Worthy, Johan Fretz, Wilfried de Jong, Ronelda Kamfer, Hagar Peeters en anderen lezen in verschillende theaters voor uit eigen werk.

Een greep uit de vele activiteiten
Bezoekers van het festival kunnen onder professionele regie een eigen luisterboek inspreken; onder begeleiding van neerlandicus Nico Keuning en Ko van Geemert, schrijver van literaire wandelgidsen, een literaire wandeling door de buurt maken; boeken ruilen voor een beter exemplaar; met Paul Faassen een tocht maken door het door hem gecreëerde landschap van Horizonvervuiling; exposities bekijken met gidscovers of schrijversportretten die Martien Bos maakte voor GPD en NRC; of in de Dode Dichters Almanak jukebox hun favoriete dichter opzoeken en weer horen voordragen.

Op het plein voor de Brakke Grond staat een podium, waar Radio 6 met presentatoren Andrew Makkinga en Jaap Boots tussen 12.00 en 18.00 uur een divers muziekprogramma samenstelt met onder meer jazzrock van Kapok, afrobeat van Koffie, popjazz van Einstein Barbie en poëtische hiphop van De Avonduren.

Aan het einde van de dag toetst Hugo Hoes samen met collega-gidsredacteur Elja Looijestijn onder de festivalbezoekers de literaire kennis in de Literaire Controle Quiz.

Uitreiking VPRO Bob den Uyl Prijs
0Het festival wordt afgesloten met de uitreiking van de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek. Wim Brands gaat met de genomineerden in gesprek, waarna juryvoorzitter Frans Timmermans het winnende boek bekend maakt. De prijsuitreiking wordt gevolgd door de opname met de winnaar van een speciale editie van VPRO Boeken.