Ellen Deckwitz (1982) is dichter, literatuurwetenschapper en performancekunstenaar. Ze won in 2009 de Meander Dichtprijs en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. In hetzelfde jaar verbeterde ze het nationale record van slamoverwinningen.


Deckwitz stond op diverse podia, van Lowlands tot Carré, van Edinburgh tot Warschau, van De Nacht van de Poëzie tot De Wereld draait Door. Ze trad op met o.a. Spinvis, het Nederlands Blazers Ensemble en het Scapino Ballet. Ze maakte deel uit van de jury van de Nationale Gedichtenwedstrijd 2010-2011.

Haar werk werd onder meer gepubliceerd in NRC, Dietsche Warande & Belfort en Bunker Hill. Haar debuut De Steen Vreest Mij verscheen in april 2011 bij Nijgh en Van Ditmar. Het Parool en Savannah Bay schaarden de bundel onder de beste boeken van het jaar en de bundel is momenteel genomineerd voor de C.Buddingh-prijs voor het beste poëziedebuut van 2011-2012.

Haar nieuwe bundel, met als werktitel Hoi! Feest!, verschijnt in oktober 2012 bij Nijgh en Van Ditmar.

Deckwitz behaalde aan de Rijksuniversiteit Groningen een Research Master in de Literatuur- en Cultuurwetenschap. Ze deed onderzoek naar de abele spelen, de Nederlandse literaire kritiek en studeerde af op de Angelsakische literatuur over de aanslagen op elf september.