VPRO-radiomaker Anton de Goede leidt een feestelijke presentatie van het nieuwe nummer van het tijdschrift 'Uitgelezen Boeken' dat geheel gewijd is aan Nederlands meest kleurrijke en tegendraadse schrijver Heere Heeresma.

Heere Heeresma, geboren als zoon van een onorthodox theoloog en oudste van drie schrijvende broers (Heere, Marcus en Faber), geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij had niets op met de officiële letteren (of met welke openbare instelling dan ook) en heeft zich altijd bewust buiten het literaire leven opgesteld. Zijn werk is echter allerminst in de periferie gebleven.

Na een periode van langdurig stilzwijgen maakte Heeresma in 2005 een soort comeback met het tweedelige autobiografische Een jongen in plan Zuid (’38-’46), waarin hij in een associatieve, meanderende maar ook precieze stijl schrijft over zijn jeugd die samenvalt met de oorlog, met het verdwijnen van het grootste deel van de joodse bevolking uit zijn stad Amsterdam, de komst van de Canadezen en de bevrijding van de wrede Duitse terreur.