VPRO Gids redacteur Hugo Hoes leest voor uit 'Fijne familie', de verhalenbundel over zijn jeugd die deze zomer verschijnt.

Veel drukte, nooit privacy


Het begon met een ideetje op de redactievloer van de VPRO Gids. Traditioneel is het zo dat in de zomer, net als bij de krant en op televisie, de toestroom van verhalen wat minder is dan in andere seizoenen. Omdat de gids toch vol moet, bedacht hoofdredacteur Hugo Blom in de zomer van 2011 een plan. Hij liet als zomerserie een aantal redacteuren een verhaal schrijven over de herinneringen aan vakanties van vroeger. De eerste aflevering, ‘Groeten uit camping de Kappenbulten’ van redacteur Hugo Hoes, over een vakantie van zijn chaotische ‘familie Flodder avant la lettre’, bleek een schot in de roos. Er volgde een overweldigende hoeveelheid positieve reacties, waaronder een aantal aanbiedingen van uitgeverijen. En er kwam er een kerstverhaal over de familie Hoes. Ook in de VPRO Gids. In september verschijnt Hoes’ eerste boek ‘Fijne familie’.

‘We hadden geen privacy, daar was de familie veel te groot voor,’ vertelt Hoes. ‘sommige broers en zussen hadden wel eens moeite met de chaos. Het was altijd druk. Maar het begrip ‘fijne familie’ mag je letterlijk nemen.’ Hoes groeide op in Silvolde in de Achterhoek als jongste zoon in een gezin van acht kinderen. Zijn vader was een druktemaker in de positieve zin van het woord. ‘Hij was een man die overal oploopjes creëerde, altijd meteen groepen mensen om zich heen verzamelde. Hij was niet alleen leraar maar ontving ook Sinterklaas, hij was voorzitter van de voetbalclub, gemeenteraadslid. Een bekend gezicht in het dorp.’

Het verhaal in de VPRO Gids ging over een vakantie op een camping, dertien kilometer van het ouderlijk huis. Vader en moeder reden op de heenweg urenlang rondjes om een verre vakantie te simuleren. Vader ging af en toe naar huis om de krant te halen en het gazon te onderhouden. Ondertussen raasden de kinderen Hoes over de camping en maakte moeder vreemde maaltijden. Hoes vertelt op een geestige, ironische en liefdevolle manier over de gemakken en ongemakken van een vakantie met een grote familie; lastige tenten opbouwen, weinig ruimte, veel klusjes en geen geld. Zeventien van de achttien verhalen in ‘Fijne familie’ volgen min of meer diezelfde lijn. Hoes is steeds rond de zeven jaar oud, en de verhalen gaan over sport, familiebezoek en het dorp. Het achttiende en laatste verhaal is een terugblik.

‘Ik had helemaal de ambitie niet om een boek te schrijven. Het leek me heel veel werk, maar het schrijven ging makkelijk. De verhalen waren er al, ik hoefde ze alleen maar op te schrijven,’ verklaart Hoes het vlotte schrijfproces. ‘Op de jaarlijkse familiedag heb ik een paar stukken voorgelezen uit het boek. Ze kwamen niet meer bij, dus dat zit wel goed. Het is een vrolijk boek geworden.’ Het VPRO Boeken Festival heeft de primeur van de geschiedenis van de familie Hoes. Hugo’s optreden op het festival zal de eerste keer zijn dat hij voor publiek voorleest uit eigen werk. ‘Het is natuurlijk ook wel een beetje gek, eigenlijk, iemand die voor komt lezen uit een boek dat nog niet uit is. Ik vind het dan ook vrij spannend.’