VPRO Gids redacteur Hugo Hoes verzorgt samen met collega-gidsredacteur Elja Looijestijn de Literaire Controle Quiz.

Hoes en Looijestijn willen weten of u iets opgestoken heeft.


Op het VPRO Boeken Festival presenteren VPRO Gidsredacteuren Hugo Hoes en Elja Looijestijn de Literaire Controle Quiz. Een wervelende show vol spanning, sensatie en controle. Maar wat is een Literaire Controle Quiz eigenlijk? En wie moet er gecontroleerd worden? En hoe? Hugo Hoes verklaart nader.

‘Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig, al die dingen die de VPRO met boeken doet, maar het belangrijkste is dat het blijft hangen. Dat het beklijft. Wij gaan met onze quiz kijken of het publiek iets opgestoken heeft van al die programma’s over boeken. Als dat niet zo blijkt te zijn, stoppen we ermee,’ vertelt samensteller, presentator en VPRO Gidsredacteur Hugo Hoes desgevraagd. ‘Als de mensen er niets van geleerd hebben is het afgelopen met die boeken. Parels voor de zwijnen. Dan scholen we Wim Brands om en gaan we iets doen met voetbal of tuinieren ofzo. En dan wordt de gids dunner, en is dit het laatste boekenfestival. Dat is geen dreigement, meer een waarschuwing.’

Goed, een quiz waarbij de kennis van het publiek omtrent alles dat de VPRO met boeken doet wordt gecontroleerd dus. Akkoord. Maar hoe gaat zoiets? Hoes: ‘Vorig jaar op het Vrij Denken Festival deden Elja en ik eenzelfde soort quiz om te controleren of de gids gelezen werd. Dat was heel grappig en het publiek was erg enthousiast. Daarom controleren we dit jaar de kennis over de relatie tussen boeken en de VPRO. Ik doe de presentatie, dus ik stel de vragen. Elja is mijn assistente en ze bedient de bordjes. Bovendien is ze ook de voice-over en voert ze alle beeld- en geluidfragmenten live uit. Nee, aan ons zal het niet liggen.’ Wees gewaarschuwd.