Terwijl het programma binnen in volle gang is, spreken wij buiten festivalbezoekers aan om te vragen naar hun ervaringen op het VPRO Boeken Festival. Veel mensen komen voorbij, die elk met eigen redenen naar het festival zijn gekomen.

Maureen Wilmot-Klink en Janny van Unen zitten buiten op een bankje na te praten over Literaturfest. De twee vrolijke vrouwen zijn naar het VPRO Boeken Festival gekomen omdat ze de VPRO zo leuk vinden en veel boeken lezen.’Ik ben vorig jaar lid geworden en zag dat er een boekenfestival gehouden werd. Ik dacht: dáár moeten we bij zijn,' aldus Maureen Wilmot-Klink. Haar vriendin Janny vindt Jelle Brandt Corstius erg leuk. ‘Hij was net bij Literaturfest erg geestig. De onbedoelde literatuur die hij meebracht heb ik erg om kunnen lachen.’ Verder staat Arnon Grunberg nog op het programma, maar niet voor allebei. ‘Ik vind Arnon Grunberg een goede schrijver en een interessant mens, daar wil ik graag heen,' aldus Maureen. ‘Nou, ik vind het helemaal niets, daar scheiden onze wegen dan tijdelijk,' besluit Janny.

Karin de Bruin en haar moeder Tine Appelman staan bij de Jukebox waaruit voordrachten van dode dichters klinken. Beide vrouwen willen een gedicht van een Willem. Moeder wil graag het gedicht ‘Het huwelijk’ van Willem Elsschot horen, terwijl dochter Karin een gedicht van Willem Wilmink uit de jukebox wil laten komen. De vrouwen zijn naar het festival gekomen vanwege de bekende schrijvers. ‘Ik kijk elke zondag naar Wim Brands, die wil ik dan ook heel graag zien. Maar ik ben ook fan van John Irving. Het is heel erg leuk om die bekende schrijvers in het echt te zien,' aldus Tine. ‘We zijn net naar de voorstelling van het Nationale Toneel geweest, maar dat kon ons allebei niet zo bekoren. Het was mooi om te zien, maar het duurde naar onze zin iets te lang. Jammer, maar er zijn nog genoeg leuke onderdelen vandaag’, aldus Karin.

Mevrouw Kuiper en Mevrouw Vedden die een weekend in Amsterdam gepland hadden zien het Festival als leuke bonus voor hun uitje. ‘Schitterend om alle theaters en locaties te zien waar uitzendingen vandaan komen. We zijn net bij Literaturfest geweest en ik vond het enorm leuk om te zien hoe de gasten onbedoelde literatuur hadden meegenomen. Het was leuk dat het niet alleen over de boeken ging, maar ook over  de manier waarop mensen ernaar keken,' aldus Kuiper.

Bezoeker Martien Baars komt een oude bekende opzoeken. De op Texel woonachtige Baars heeft in het verleden met Redmond O’Hanlon gevaren en is naar het VPRO Boeken Festival gekomen om met zijn oude reisgenoot bij te praten. ‘Redmond heeft bij ons geslapen toen hij op Texel was, ik vind het vreselijk leuk om hem weer de hand te schudden. Geweldig voor hem dat hij de Nipkowschijf gewonnen heeft en een tweede serie gaat maken. Maar als je me nu excuseert haal ik een glas wijn voor Redmond.’ Baars vertrekt richting café.