Voetlicht is het voordrachtsprogramma van SLAA & VPRO's De Avonden, waarin dichters, proza- en toneelschrijvers voorlezen uit eigen werk dat niet eerder gepubliceerd is. Dat kan een speciaal voor de gelegenheid geschreven stuk zijn, of een fragment van een werk in wording. Lotje IJzermans legt uit wat Voetlicht uniek maakt.

Van 18:00 tot 19:00 presenteert Lotje IJzermans een aflevering van VPRO's wekelijkse voordrachtsshow Voetlicht. Franca Treur, Hagar Peeters, Herman Koch en Elvis Peeters komen aan het woord en lezen voor. De muziek wordt verzorgd door diverse artiesten in samenwerking met Poetracks.

De VPRO kent een lange traditie van voordrachtsprogramma’s, dus daarin is Voetlicht niet uniek. In de benadering van literatuur en voordracht wel. Lotje IJzermans, presentator en medesamensteller van VPRO Voetlicht legt uit:

“Voetlicht is een voordrachtprogramma waarin schrijvers voorlezen uit niet eerder gepubliceerd werk. Iedere keer zijn er drie prozaschrijvers en een dichter die komen voordragen. En iedere keer is er een leuk bandje. Dat laatste is op 2 juni nog extra bijzonder, want dan hebben we twee optredens in plaats van een: Boef en de Gelogeerde Aap en Anne Soldaat komen spelen. De redactie van VPRO’s De Avonden maakt het programma samen met SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) en het vindt wekelijks plaats in De Balie; elke dinsdag tot en met 3 juli om 21.00.

Wat Voetlicht uniek maakt is dat het, anders dan alle andere literaire avonden, live op de radio te beluisteren is. Verder is het een wekelijks terugkerend evenement, en dat een week of vijftien achter elkaar. Elke keer komen er vier schrijvers en een band optreden, dus dat zijn in totaal zestig schrijvers!. Bovendien komen die schrijvers uit alle geledingen van het literaire leven. Zo kan het voorkomen dat Cees Nooteboom, Tommy Wieringa of Wim de Bie aan tafel zit, maar er is ook ruimte voor schrijvers die nog aan hun eerste roman of bundel aan het werken zijn. Verder zijn er bij Voetlicht niet alleen maar voordrachten te horen, maar gaan we ook kort met de schrijvers in gesprek.

Voetlicht past in een lange literaire voordrachtstraditie bij de VPRO. Het zit een lijn waarin ook legendarische programma’s als Pandemonium en Music-Hall thuishoren. Toen De Avonden in 2006 naar Radio 6 verhuisde konden we ons voordrachtsprogramma Music-Hall niet voortzetten. We hebben toen in samenwerking met uitgeverij Nieuw Amsterdam de wekelijkse schrijfcursus Duizend Woorden georganiseerd, waar onder meer Elke Geurts, Hanna Bervoets en Joost Vandecasteele destijds als beginnende schrijvers aan deelnamen. In 2010 resulteerde de wil om de voordrachtstraditie voort te zetten in Voetlicht, waarin luisteraars altijd nieuw werk horen. Het komt dus voor dat Esther Gerritsen in lachen uitbarst omdat ze iets voor het eerst terugleest, of dat Cees Nooteboom voorleest uit nieuw werk. Dat is bijzonder, en spannend want het staat nog in niemands boekenkast."