Op 12 mei zal in Amsterdam tijdens de VPRO Neemt je mee-middag niet alleen de tiende Bob den Uyl Prijs worden uitgereikt, maar wordt ook de winnaar van de allereerste VPRO Bagagedrager bekendgemaakt.

De VPRO Bagagedrager, een stipendium voor jonge reisschrijvers, is bij de eerste editie al gelijk een overweldigend succes geworden. Ruim tweehonderdvijftig mensen dienden een plan in voor een reis die ze graag zouden maken. De jury selecteerde uit die enorme stapel post vijf kandidaten die hun idee nader mogen komen toelichten.

Juryvoorzitter Jelle Brandt Corstius zal op 12 mei de winnaar bekendmaken. Die krijgt 2500 euro om de voorgestelde reis ook daadwerkelijk te gaan maken. Het verhaal dat dat oplevert, zal verschijnen in de VPRO Gids. Daarnaast krijgt de auteur de kans bij uitgeverij Fosfor een e-book te publiceren.

De vijf kandidaten zijn:

Tiemen Hiemstra
, die op zoek wil naar sporen van zijn opa Frederik Fake Hiemstra, die in 1973 verdween tijdens een wandeling in de Pyreneeën.

Rick van der Linden, die met zijn vader, die al dertig jaar postbode is en nog nooit een voet buiten Nederland heeft gezet, naar Tokio wil waar ze geen straatnamen hebben, maar waar toch 36 miljoen mensen dagelijks post krijgen.

Beatriz Meester, die in Parijs ontmaagd wil worden door een Fransman.

Elfie Tromp, die naar de World Dog Show in Boedapest wil waar haar moeder en zus hun Afghaanse windhonden showen.

Mark Voortman, die zijn ingeslapen leven vaarwel wil zeggen om in Rome op zoek te gaan naar zijn oude liefde Laila.